Hoppa till huvudinnehåll

Inriktning anläggningsfordon (i samarbete med ME-skolan)

Vill du köra riktigt stora och moderna anläggningsmaskiner och börja jobba direkt efter gymnasiet? Vill du arbeta i en bransch som söker hundratals nya medarbetare varje år? Då är inriktningen anläggningsfordon på Bygg- och anläggningsprogrammet något för dig!

På inriktningen anläggningsfordon tillbringar du mycket tid i maskinerna och kan se fram emot ett fritt och roligt jobb i en bransch i stark utveckling. Det råder stor brist på maskinförare i hela Sverige och därför är detta utbildningen för dig som vill börja jobba direkt efter gymnasiet.

Kör maskin på skoltid och få grunderna i körkortsundervisning klass B

I samarbete med Andes Ljungstedts gymnasium erbjuder ME-skolan en maskinförarutbildning med nära koppling till det verkliga arbetslivet och de lokala företagen i branschen. Du får också trafikundervisning för körkort klass B med ett antal körlektioner som hjälper dig att komma igång med körkortsutbildningen, så att du ges förutsättningar att köra olika maskiner och fordon i trafik.

En gymnasieskola med den senaste tekniken och moderna maskiner

ME-skolans gymnasieutbildning har moderna maskiner från Caterpillar. Det innebär att du alltid får jobba med den senaste tekniken och med en variation av olika maskintyper.

Bli proffs på att köra maskiner

Här får du lära dig maskinföraryrket precis som det ser ut i arbetslivet. Du kommer att bli proffs på att hantera situationer du kan komma att stå inför som maskinförare. Det kan exempelvis vara att anlägga husgrunder och vägar, lasta grus och flytta byggmaterial. En stor del av skoltiden får du tillbringa i hytten och skolan har ofta tillgång till den senaste modellen av varje maskintyp.

För att utbildningen ska hålla högsta kvalitet och möta arbetsgivarnas krav ansvarar ME, Maskinentreprenörerna, för den yrkesinriktade delen av programmet. ME är landets ledande bransch- och arbetsgivarorganisation för maskinentreprenörer och driver utbildningen på entreprenad.

Spännande arbetsmoment, praktik och personlig utveckling

Du får lära dig många spännande arbetsmoment, får värdefulla kontakter och bästa möjliga personliga utveckling. För att lyckas med det har vi hög lärartäthet och tät kontakt med branschen genom långa praktikperioder och bra övningsområden. Redan i tvåan får du träna på att köra grävmaskin och hjullastare och du får jobba med uppgifter nära verkligheten.

När utbildningen är klar får du din yrkesexamen och grundläggande högskolebehörighet (om du valt till de kurserna). Du som är snabb kan till och med ta ditt B-körkort på skoltid. Maskinförarutbildningen är också en bra grund om du vill gå vidare till andra yrken i branschen.

Lärarna kan branschen

Utbildningen är uppdelad i två delar, där ME och Anders Ljungstedts gymnasium ansvarar för varsin del. De gymnasiegemensamma ämnena, som exempelvis svenska och matematik, läser du vissa dagar i veckan i gymnasieskolans lokaler, tillsammans med engagerade och kunniga lärare. Den yrkesinriktade delen av utbildningen är förlagd till övningsområde i direkt anslutning till Anders Ljungstedts gymnasium. Här är det yrkeslärare och instruktörer med lång erfarenhet och gedigna ämneskunskaper som hjälper dig att nå dina mål utifrån ME:s pedagogiska modell, som innebär en stor del praktiskt lärande på några av de företag som skolan har kontakt med.

Spännande praktik

I utbildningen ingår minst 15 veckor APL, arbetsplatsförlagd utbildning. Under praktikperioderna kommer du vara med om en rad spännande projekt som praktikföretagen erbjuder. ME:s position i branschen ger bra praktikplatser till alla elever, något som blir en viktig inkörsport till yrkeslivet efter skolan.

Intervju med elev

“Utbildningen är rolig, lärarna hjälpsamma, schemat bra, maten fantastisk. Jag är överraskad över hur rolig en utbildning kan vara.”  

Läs en intervju med Jesper som går andra året på ME-skolan i Bålsta:

Senast uppdaterad den 21 november 2022