Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Hantverksprogrammet

Svensk design och formgivning är ett signum i internationell toppklass. I såväl vår hemmiljö som i det offentliga rummet möter vi dagligen exempel på design. På Anders Ljungstedts gymnasium får du lära dig grunden i ett av yrkena frisör, hår- och makeupstylist eller gymnasieskräddare.

En hantverkare är en kreativ, målinriktad och händig estet med visioner. Hantverkaren gör ofta hela arbetet själv och måste kunna välja material och verktyg på egen hand samt hitta lösningar när problem dyker upp.

Som hantverkare är det också viktigt att ha kunskap i företagande, ekonomi och service eftersom många hantverkare är egna företagare. På Anders Ljungstedts gymnasium arbetar vi nära branschen och undervisningen är tydligt kopplad till ditt yrkesval.

Hos oss är varje elev unik där alla talanger och intressen uppmuntras. Anders Ljungstedts gymnasium erbjuder alla elever grundläggande högskolebehörighet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) finns på Hantverksprogrammet. Då är du ute och praktiserar på en arbetsplats minst 15 veckor under utbildningen.

Det finns även möjlighet att läsa Hantverksprogrammet som lärlingsutbildning.

Inriktningar

Redan inför första året väljer du inriktning. Dessa inriktningar kan du välja inom Hantverksprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium:

Vill du arbeta som frisör? På frisörinriktningen lär vi dig alla grunder du behöver för yrket. Vi har siktet inställt på delprovet som ligger till grund för kommande gesällprov. Under utbildningen arbetar vi med samtliga moment inom klippning, färg, permanent, uppsättning och styling både genom grundtekniker och inom de senaste trenderna. Efter tiden hos oss kan du avlägga delprov. Som frisör har du ett kreativt och omväxlande arbete. Många väljer att fortsätta sin yrkesbana som egna företagare.

Det här är utbildningen för dig som älskar att utrycka sig kreativt inom skönhet, mode, färg och form. Som Hår- och makeupstylist får du använda din kreativitet inom dagens mode och trender. Utbildningen innefattar hårstyling, make up, naglar och färg och stilanalys. Vi jobbar aktivt både med grundkunskaper och med nya tekniker och trender inom hår, make up och naglar.

Observera: inriktningen är inte sökbar till hösten 2020.

Vill du jobba med kläder och mode? På Textil Design får du en bra grund för att skapa kläder och för vidareutbildning inom området mode. Vi jobbar med mönster på papper och på dator, designar kläder och syr allt från underkläder till ytterplagg. Våra lokaler är stora och välutrustade. Under de tre åren på Textil Design kommer du att få göra besök på vidareutbildningar och företag i branschen samt stora modemässor. Vi samarbetar med Ung Företagsamhet.

Senast uppdaterad den 8 september 2020