Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Bibliotekets resurser

På biblioteket, som ligger en trappa upp i H-huset finns många resurser som är till för att hjälpa dig i dina studier.

På biblioteket finns skönlitteratur, faktaböcker och läromedel.

Skönlitteratur innebär påhittade historier. Vi strävar efter att ha böcker i alla genrer, i olika format, på olika nivåer och på de språk som talas av elever på skolan. Kontakta oss på biblioteket om du saknar något eller har inköpsförslag.

Beståndet av faktaböckerna på biblioteket ska spegla skolans verksamhet och elevernas intressen. Vi tar gärna emot förslag på böcker att köpa in och vi arbetar också för att komplettera boksamlingen med digitala resurser.

Referensexemplar är böcker med särskild märkning som inte får lånas hem. Det rör sig framför allt om ordböcker, uppslagsböcker och band i uppslagsverk. Anledningen till att dessa böcker är referensexemplar och ska stanna på biblioteket är för att det är många som vill använda dem och det är ofta bara en del av boken man behöver. Använd gärna bibliotekets scanner eller kopiator om du behöver en artikel av boken.

I bibliotekets katalog kan du se vilka böcker som finns på biblioteket och om de är tillgängliga. Böcker som står placerade i magasin enligt katalogen finns i bokdepån.

Läromedel

Det är gratis att låna läromedel, räknare och annat material du kan behöva för dina studier. På Berzeliusskolan lånas dessa via bibliotekets lånesystem och förvaras i ett förråd utanför biblioteket. Läromedel finns inte med i bibliotekskatalogen.

På biblioteket finns 8 grupprum. Det är bara att gå in och sätta sig om det är ledigt.

Astrid och Boris
Grupprum för 2-4 personer. Här finns whiteboardtavla. Prata med bibliotekspersonalen om ni behöver låna pennor och tavelsudd

Cora, Dante, Elsa och Frans
Grupprum för 2-4 personer

Gustaf
Grupprum för 6 personer

Holger
Grupprum för 12 personer. Kan användas även när biblioteket är stängt.

  • Lärare som bokat grupprum har företräde, därefter elever som behöver rummet för studier
  • Undvik att vara fler än rekommenderat antal i grupprummen, ljudnåvin blir lätt hög och luften dålig snabbt
  • Ta helst inte in fler eller plocka ut möbler från grupprummen. Om ni gör det måste ni ställa tillbaka dem där de ska vara när ni är klara
  • Stäng dörren om ni ska samtala, även om ni ska prata i telefon
  • Håll nere ljudnivån. Högljudda diskussioner och hög medievolym hörs till intilliggande grupprum och ut i biblioteket och stör arbetsron
  • Det är inte tillåtet att ta med mat och dryck i biblioteket, det gäller även i grupprummen
  • Städa efter er, ta med era saker och släng skräp i papperskorgen

Tack för visad hänsyn 

På biblioteket finns en skrivare som skriver ut i svart-vitt och A4-format. Den heter P405-80. Vid lånedisken finns en dator som kan användas för att logga in i Google Drive så att du kan skriva ut. Tyvärr går det inte att skriva ut direkt från Chromebook.

Vill du skriva ut i färg eller A3-format behöver du spara det du vill skriva ut på ett USB-minne i .pdf-format och ansluta det till kopiatorn.

Kopiatorn kan användas för att kopiera både i svart-vitt och färg, enkel- eller dubbelsidigt och det går att förstora och förminska sidor.

Du kan också scanna in dokument och skicka till din mail från kopiatorn.

Senast uppdaterad den 13 november 2020