Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Utbildningar och ansökan

SFI är en grundläggande språkutbildning i svenska för vuxna med ett annat modersmål än svenska. SFI-undervisning finns på flera olika nivåer. Vilken nivå och kurs du ska läsa på avgörs utifrån din tidigare utbildningsbakgrund.

SFI-kurser

Studieväg 1 - kurs A, B, C och D. Här går du som har kort eller ingen studiebakgrund.

Studieväg 2 - kurs B, C och D. Här går du som har lite längre skolbakgrund – grundskola. 

Studieväg 3 - kurs C och D. Här går du som läst minst gymnasiet och är studievan och kan läsa fort.

På Birgittaskolan placeras du i en grupp som passar din nivå i svenska. Du och din lärare gör en individuell planering av kursen tillsammans. Hos oss får du möjlighet att träna på de färdigheter du behöver utveckla, dvs läsa och läsförståelse, muntlig produktion och interaktion, hörförståelse och skriva.

 

Dag- och kvällsgrupper

SFI kurser finns både på dag- och kvällstid. På dagtid studerar du tre timmar per dag, fem dagar i veckan - totalt 15 timmar. På kvällstid studerar du två timmar per dag, två kvällar i veckan - totalt 4 timmar. 

 

Flex-SFI

Du kan också läsa SFI som flexibel kurs eller intensivkurs på Flex-SFI/Intensiv SFI. Det innebär att du har möjlighet att – tillsammans med lärarna – anpassa när du vill och kan gå på lektioner. Kursen är för studerande på stuvieväg 1, kurs D, studieväg 2, kurs B och C, och studieväg 3 kurs C och D.

 

Distans-SFI

Distans SFI är en flexibel studieform där du och läraren gör en individuell planering av kursen tillsammans. Du arbetar med kursen på internet och träffar din lärare på webben en gång i veckan. Kursen är för studerande på studieväg 2, kurs B, C och D, och studieväg 3 kurs C och D.

 

SFI-D med vårdinriktning

Kursen är för dig som funderar på studier till vårdbiträde eller undersköterska. Du läser SFI D-kurs och en orienteringskurs med språkpraktik inom vård och omsorg. Kursen är på heltid och schemalagd en stor del av dagen, fem dagar i veckan.

 

Kursstarer och ansökan

Kursstarter sker under hela året och ansökan sker via Cenrum för vuxenutbildning. För mer info och för att komma till ansökan, klicka på länken nedan.

Senast uppdaterad den 9 december 2020