Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Linköpings Musikklasser

Sång, gemenskap och konserter är tre ord som beskriver det viktiga i Linköpings musikklasser. Körsång är vårt arbetssätt och på konserterna visar vi vad vi lärt oss. Vi framträder både i stora och mindre lokaler och sjunger då musik från olika genrer, allt från pop till klassiskt.

En musikklasselev har minst fem musiklektioner i veckan, och vi hinner också göra en hel del annat utöver sjungandet.

Om du känner att musikprofilen skulle passa dig ska du naturligtvis söka till Linköpings musikklasser på Folkungaskolan!

Vi tar in elever till både årskurs 4 och årskurs 7.

Om oss


Körsång är det vi älskar mest. Man har minst fem musiklektioner i veckan och på de flesta sjunger man i kör. Det man lär sig på körlektionerna redovisar man på konserter. Ibland gör vi små föreställningar i mindre lokaler och andra gånger är vi på stora ställen med mycket publik.

Det händer att vi bjuder in gästlärare. Det brukar vi till exempel göra när vi har gospelprojekt i 8:an eller 9:an. Det händer också att vi har musikal- och filmmusiktema i år 7. Då sjunger vi körsånger från musikaler och filmer, som vi sedan framför på en föreställning under vårterminen. Vi brukar också bjuda in någon gäst som kan mycket om musikalbranschen och kanske gör vi ett besök på en musikal.

Varje år gör vi luciakonserter i Domkyrkan och Försommarkonserter i Crusellhallen i Konsert & Kongress. Det gör alla musikklasselever tillsammans med Folkungaskolans dansklasser. Däremellan sjunger vi med varje årskurs-kör på egen hand. Vi tycker det är viktigt att sjunga sånger från många olika genrer. Därför blir det både finstämda körsånger, svängiga poplåtar för kör och en hel del annat. En del av konserterna är eleverna med och utformar.

I Linköpings musikklasser på Folkungaskolan finns det två klasser i varje årskurs från år 4 till år 9. Vi tar in nya elever till år 4 och år 7. När vi inte sjunger i kör jobbar vi också med notkunskap. Förutom detta får man göra allt sådant som man gör på musiken i en klass som inte har körprofil, till exempel spela instrument och lära sig mer om digitalt musikskapande. Vi har jättefina musiksalar i vårt nya hus som invigdes höstterminen 2017.

Vad behöver man kunna göra för att bli antagen?

För att man ska klara av att lära sig sjunga i kör behöver man kunna sjunga rent och ha känsla för puls och rytm. Man behöver också ha förmåga att sjunga sin stämma samtidigt med andra stämmor. Det är ju så körsång fungerar. Därför träffar musiklärarna alla som vill gå i musikklass för att lyssna när de sjunger och härmar melodier och rytmer. Det enda man behöver förbereda är att lära sig en sång. Man behöver inte kunna något om noter eller kunna spela instrument. Testet som vi gör är praktiskt och man behöver inte skriva någonting.

Hur gör man för att söka?

Till musikklasserna årskurs 4 söker man genom en intresseanmälan på Folkungaskolans hemsida. Man söker alltså inte på samma sätt som till andra skolor/inriktningar och behöver inte vara orolig för att gå miste om en plats i någon annan klass eller skola om man inte skulle komma in. Sista dag för intresseanmälan brukar vara i mitten av december. Därefter kommer alla som har anmält sig att kallas till test.Under perioden för intresseanmälan hittar man länken till anmälningsformuläret på Folkungaskolans startsida. 

Är du intresserad av att börja i musikklass till årskurs 7 gör du ditt val av skola i Skovalsportalen. Eftersom vi inte i förväg vet hur många elever som stannar kvar från år 6 går det heller inte att säga exakt hur många lediga platser det finns i årskurs 7. Klasserna görs lite större från 6:an till 7:an så det finns alltid några platser. Ibland har drygt tio elever tagits in. Om det finns fler godkända sökande än antal platser tas eleverna in i resultatordning. 

Senast uppdaterad den 22 januari 2020

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: