Hoppa till huvudinnehåll

Katedralskolans elever till final

Ett stort grattis riktar vi till Katedralskolans finalister Rebecka, Emma, Agnes och Saga som har kvalificerat sig till den nationella finalen av Utställningen Unga Forskare, forsknings-SM för unga, i Södertälje den 27-30 mars.

Två elever med labbrockar och skyddsglasögon

Agnes och Saga “Tvåls olika verkan på grampositiva och gramnegativa bakterier"

Sedan 1963 anordnas utställningen årligen och är Sveriges största mötesplats och vetenskapstävling för gymnasieelevers projektarbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik. Finalisterna tävlar om en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag som representerar Sverige på internationella vetenskapsforum och tävlingar över hela världen.

Finalisterna kommer att hålla en presentation av sina gymnasiearbeten och därefter intervjuas om innehållet av en jury. Agnes och Saga pratar då om sitt gymnasiearbete som handlar om tvål. De har undersökt hur ingredienserna i tvålar påverkar hur bakteriedödande de är.

Emma “Antibakteriella egenskaper hos Pelargonium graveolens”

Emma har ett stort intresse för pelargoner och har därför gjort ett experiment på Pelargonium graveloens, Dr Westerlunds blomma, antibakteriella förmågor.

Rebecka “Kan Alzheimers sjukdom botas med genterapi?”

Rebeckas arbete handlar om behandling av alzheimers. Hon har genomfört en litteraturstudie som undersöker i vilken grad Alzheimers sjukdom kan botas med genterapi, jämfört möjligheten att bota familjär och icke-familjär Alzheimers och utrett vilken sjukdom man bör satsa på att bota med genterapi.

Årets tema - Vetenskapens mysterier

Årets tema för utställningen är “Vetenskapens mysterier - nya upptäckter och revolutionerande tankesätt” och finalisterna kommer bland annat ta del av spännande workshops, föreläsningar och studiebesök inom detta tema. Finalveckan syftar till att öka deltagarnas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik, ge träning i projektpresentation, samt möjlighet att få sitt projekt bedömt av experter inom det aktuella forskningsområdet.

Den digitala finalutställningen öppnar 27 mars för skolklasser, allmänhet, vänner och familj som vill ta del av projektutställningen. Följ Rebecka, Emma, Agnes och Sagas framfart på SM på plats i Södertälje eller genom den digitala utställningen via projektets hemsida:

Senast uppdaterad den 17 mars 2023

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: