Hoppa till huvudinnehåll

Vanliga frågor till SYV

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som våra Studie-och yrkesvägledare (SYV) får. Hittar du inte det du söker? Ta kontakt med någon av våra SYV.

Sök bland frågor och svar

Våra studie-och yrkesvägledare (SYV) Marie och Naomi, finns på plan 2 och är normalt sätt på plats på skolan måndag-fredag. Du når dem enklast via mejl eller på drop in tiderna för snabba frågor.

Det går även bra att boka en tid för vägledningssamtal via länken som finns i respektive årsclassroom och via QR-koden i korridoren utanför SYV.

Du kan anmäla dig till prövning i kursen. Det finns olika prövningsperioder under läsåret, sista anmälningsdag hittar du på skolans hemsida under prövningsanmälan Katedralskolan där du hittar all information som du behöver. 

Nej, ditt högsta betyg kommer att synas i ditt slutbetyg.

I årskurs Classroom under klassuppgifter hittar du informatyion om vad du kan välja för kurser på just ditt program.

Studie-och yrkesvägledarna kommer även ut i klass någon gång mellan december och februari för att informera om de olika valen. 

Meritvärdet = jämförelsetal + meritpoäng.

Jämförelsetal - det totala värde som varje kurs och betyg ger när man räknar ut det. Till jämförelsetalet lägger man till eventuella meritpoäng som kan vara max 2.5p och när detta är gjort har du fått ditt meritvärde som du konkurrerar med när du söker olika utbildningar. Jämförelsetalet kan vara högst 20.0, meritpoäng max 2.5 och högsta möjliga meritvärde kan därför vara max 22.5.

Hur räknar jag ut mitt jämförelsetal? 

Det finns länkar där man kan få sitt jämförelsetal uträknat, se länk nedan. Tänk på att meritpoängen inte är medräknad eftersom det är till olika utbildningar!

Hur räknar jag ut mitt meritpoäng?

Du kan få räkna max 2.5 meritpoäng i moderna språk, engelska och matematik. Man kan få olika meritpoäng till olika utbildningar eftersom en kurs som är en behörighetskurs till en utbildning ej samtidigt kan ge meritpoäng.

Informationen hittar du på skolverkets hemsida. Se länk nedan.

Nej. vi kan inte ge garantier för att man får exakt de kurser man väljer. Det måste finnas ett visst antal elever som sökt kursen för att den ska startas, det kan vara olika antal elever till olika kurser.

När det gäller det individuella valet och fler elever vill läsa en kurs än det finns tilgängliga platser i slumpar systemet ut platserna. 

Tisdagar klockan 14:30-16.00 och torsdagar klockan 08:10-09:40.

2500 gymnasiepoäng.

Ja, då läser man ett utökat program. Det du ska tänka på är att du får lägga ned mer arbete om du läser utökat program. Det är alltid rektor som beslutar om detta.

En högskoleförberedande gymnasieexamen innebär att du har läst 2500 gymnasiepoäng där 2250p måste vara godkänt betyg (E eller högre). Vissa kurser måste vara godkända och de är: Engelska 5 och 6, Matematik 1b eller 1c, Svenska 1, 2 och 3 (Svenska som andraspråk 1, 2 och 3). Dessutom måste gymnasiearbetet ha betyget E.

Med en högskoleförberedande gymnasieexamen har du grundläggande behörighet (se svaret på föregående fråga). Även yrkesexamen med godkänt betyg i kurserna Svenska/Svenska som andraspråk 2 och 3 samt Engelska 6 ger grundläggande behörighet.

Grundläggande behörighet krävs till all högskoleutbildning.

På "antagning.se" och "studera.nu" hittar du olika utbildningar men även på högskolornas egna hemsidor.

Det går tyvärr ej att säga om du kommer in eller inte. Hur många som söker just din utbildning och vilket meritvärde de har påverkar dina möjligheter att bli antagen. Generellt kan man säga att ju högre meritvärde du har, desto större chans har du att få en plats på den utbildning du vill gå. Ett tips är att titta på antagningsstatistik för att få en ungefärlig bild av vilket meritvärde som brukar krävas till olika utbildningar:

Ett annat tips för att öka dina chanser att komma in på önskad utbildning är att göra högskoleprovet:

När du söker till universitet innan du tagit studenten finns inte dina betyg tillgängliga för Universitet och högskolerådet. Katedralskolan skickar dina resultat från gymnasiet efter att du tagit studenten, först när dina meriter finns hos UHR kommer det stå att du är behörig på antagning.se

You will find more information on this website

 

Du kan få både behörighet och meritpoäng när du söker till svenska universitet med din IB Diploma. Information hittar du via länken nedan. 

Senast uppdaterad den 6 mars 2023