Hoppa till huvudinnehåll

Estetiska programmet - Musik

Älskar du musik och vill studera konstnärligt, praktiskt och teoretiskt? Det här programmet ger dig bred kompetens för framtiden och minnen för livet.

Estetiska programmet med inriktning musik

Tre händelserika år med musiken i fokus innebär bl.a. att du får spela i band, spela in och skapa musik, sjunga i kör och delta i teateruppsättningar. Du kan se fram emot tre utvecklande och kreativa gymnasieår på estetiska programmet, med siktet inställt på framtida universitetsstudier eller konstnärlig vidareutbildning.

Förberedd för vidare studier

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program, där du som elev förbereds för vidare studier främst inom de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Du ges möjlighet att utveckla förmågan att kommunicera tankar och idéer med estetiska uttrycksmedel såväl individuellt som i samverkan med andra. Genom de gymnasiegemensamma kurserna får du även en bra grund för vidare studier på högskola eller universitet. Skoldagarna består av en blandning av gymnasiegemensamma och estetiska ämnen.

Vad innebär musikinriktningen?

Tre händelserika år med musiken i fokus innebär bl.a att du får spela i band och sjunga kör inom olika genrer. Vi ger dig individuell undervisning på ditt instrument varje vecka liksom undervisning i en ensemblegrupp. I kurserna musikteori och musikproduktion får du utveckla ditt musikskapande, spela in och producera musik med hjälp av mikrofoner och dator som verktyg.

I vår vackra konsertsal och våra mindre musik­studios står dörrarna alltid öppna! Det är en mötesplats där elever från olika program och årskurser träffas med musiken som gemensam nämnare. Det spelas, övas och produceras ständigt musik, antingen inom ramen för olika kurser, i egen övning eller i elevdrivna projekt.

Programfördjupningspaket inom scen och teater

Utöver musikkurserna med olika projekt och konserter varje termin får du också vara med om flera olika scenprojekt där vi jobbar med alla delar av en uppsättning som teater, scenografi, musik och dans. Teateruppsättningarna ingår i det vi kallar scenfördjupning och är det programfördjupningspaket som man läser på musikprogrammet bl.a. tillsammans med elever från andra program på skolan.

I paketet finns kurserna Estetisk kommunikation 2 och Scenisk gestaltning 1 där du får möjlighet att utveckla ditt scenspråk och kunskaper inom teater. Scenfördjupningen ger dig erfarenheten att sätta upp musik­- och teaterproduktioner samt möjligheten att utveckla din scenvana och människokännedom (genom psykologi­ och filosofikurserna).

 

  • Första året - Kursen Estetisk kommunikation 1 delas upp i två olika inriktningar. Du läser kursen två lektioner i veckan, ena lektionen har du hantverk och den andra lektionen har du teater. I hantverk skapar du mosaiktavlor och gipsmasker utifrån valda teman. Inom teater får du lära dig grunder inom improvisationsteater, och att skapa olika sceniska gestaltningar i grupp.
  • Andra året - I Estetisk kommunikation 2, som vi även kallar "Sagoprojektet", skapar vi en egen tolkning av en saga. Vi skriver eget manus, producerar egen musik och skapar enklare kostymer och scenografi. Vid slutet av kursen framför vi sagan på Sagateatern i Linköping för olika förskoleklasser, samt arrangerar kvällsföreställningar för familj och vänner.
  • Tredje året - I Scenisk gestaltning 1 ansöker vi om rättigheter för en musikal, och arbetar fram materialet under året. I kursen Scen, mask och kostym designar och tillverkar du dina egna scenkläder, samt dekor och rekvisita. Vid slutet av kursen framför vi musikalen på Sagateatern i Linköping för högstadieklasser, samt arrangerar kvällsföreställningar för familj och vänner. I kurserna samarbetar skolan med MTU vad gäller ljud och ljus, och Anders Ljungstedts gymnasium vad gäller hår och smink.

Individuellt val

Inom de individuella valen har du möjlighet att välja kurser i ett stort utbud gemensamt för flera kommunala gymnasieskolor. Det gör att du både kan bredda och fördjupa dina kunskaper inom olika ämnesområden.

Vanliga frågor om musikprogrammet

  1. Vilka instrument erbjuds inom individuell undervisning?

    Instrument som vi ger undervisning på är sång, piano, gitarr (akustisk och el-gitarr), bas (elbas och kontrabas) och trummor. Om det behövs lärare för andra instrument så har vi ett samarbete med Kulturskolans lärare.


  2. Måste man ha några förkunskaper för att gå musikprogrammet? Måste man t.ex. kunna noter?

    För att klara musikkurserna är det bra om man har en del musikalisk erfarenhet. Dock kan den erfarenheten se olika ut för elever som börjar här. En del är självlärda och andra har gått på kulturskolan i många år. Det viktiga är att ha ett brinnande intresse för musik och en vilja att utvecklas. Musikteori med bl.a. notläsning är något vi jobbar med i kursen Gehörs- och musiklära 1 som ligger i årskurs 1 och 2 och bara man är villig att lägga ned tid på sina musikstudier så kan man klara den kursen utan några större förkunskaper i notläsning.


  3. Gör man något antagningsprov och hur ser det ut?

    Man blir kallad till ett antagningsprov om man har sökt musikprogrammet hos oss. Det brukar ske under mars månad. Eleven förbereder någon låt på sitt huvudinstrument som man får sjunga eller spela för våra 2 musiklärare. Man får härma en klapp-rytm och en sångmelodi. Vi gör en kort intervju och syftet med antagningsprovet är att lära känna den sökande eleven, få höra dennes förväntningar på gymnasiet samt för att bedöma elevens förutsättningar för att gå musikprogrammet hos oss.


  4. Vad gör man för gymnasiearbete på S:t Lars gymnasium?

    Valet av gymnasiearbete ska göras med koppling till examensmålen för det program du går. När du går estetiska programmet innebär det att valet av ämne blir ganska brett. Går du musikinriktning kan det vara att annordna en konsert eller att göra en musik-/filmproduktion. Går du bild- och forminriktningen kan du t.ex. göra en utställning med dina konstnärliga verk, tavlor, foton, bildbok... Om du vill göra ett arbete mer inom det humistiska området blir din redovisning en skriftlig rapport.


  5. Vad skiljer S:t Lars musikprogram från andra skolor?

    Utöver våra musikkurser har vi även stort fokus på teater och scenframställning inom programfördjupningspaket som vi kallar Scenfördjupning. Här finns kurserna Estetisk kommunikation 1, 2 och Scenisk gestaltning 1 där du får möjlighet att utveckla ditt scenspråk och kunskaper inom teater. Vi har även en fördjupning inom körsång, en frivillig lektion på fredagar för dom elever som vill sjunga och fördjupa sina kunskaper ytterligare. Eftersom vi är en relativt liten skola så har vi oftast möjlighet med små undervisningsgrupper och det skapar i sin tur förutsättningar för samarbeten mellan årskurser och andra ämnen.

  6. Hur mycket individuella instrumentlektioner får man?

    Vi ger kurserna Instrument och sång 1 samt Instrument och sång 2 som vardera är på 100p. Dessa är utlagda med minst 20 minuter varje vecka under de 3 åren. Utöver detta förutsätts det att du lägger ned övningstid varje vecka på ditt instrument. Ibland är det relevant med grupplektioner och lektionen är då längre. Antingen läser du båda kurserna på samma instrument, eller så byter du instrument halvvägs i utbildningen. Inom ramen för Ensemble-kursen (där man spelar i band) finns möjlighet att spela ytterligare instrument.

 

Se kurserna som ingår i musikprogrammet

Du kan också ladda ned programbladet.

Gymnasiegemensamma ämnen 
Svenska/SVA 1 100 p
Svenska/SVA 2 100 p
Svenska/SVA 3 100 p
Engelska 5 100 p
Engelska 6 100 p
Matematik 1b 100 p
Naturkunskap 1b 100 p
Historia 1b 100 p
Historia 2b - kultur 100 p
Religionskunskap 1 50 p
Samhällskunskap 1b 100 p
Idrott och hälsa 1 100 p
   
Programgemensamma ämnen 
Estetisk kommunikation 1 100 p
Konstarterna och samhället 50 p
   
Inriktning
Ensemble och körsång 200 p
Instrument eller sång 1 100 p
Gehörs- och musiklära 1 100 p
   
Programfördjupning - scen
Estetisk kommunikation 2 100 p
Scenisk gestaltning 1 100 p
Scenografi mask och kostym 100 p
Psykologi 1 50 p
Filofosi 1 50 p
Instrument eller sång 2 100 p
   
Individuellt val* 200 p
   
Gymnasiearbete 100 p
   
Totalt 2500 p

*Som elev på S:t Lars gymnasium har du tillgång till alla kurser som de kommunala gymnasierna erbjuder tillsammans. På vår skola ger vi indvalkurserkurser inom till exempel musikproduktion, bild- och form, hantverk, dans mm.

Följ oss på sociala medier

Se konserter, rep och andra event från S:t Lars gymnasium.

Senast uppdaterad den 22 november 2021