Prövning

Att göra en prövning ger dig möjlighet att få betyg på en kurs som du inte har läst, eller att höja betyget på en kurs som du redan har betyg i.

En prövning innebär att du läser in kursen på egen hand med hjälp av prövningsinstruktioner. Du redovisar dina kunskaper i alla moment som ingår i en kurs, så att läraren kan sätta betyg. Vid en prövning gör du både muntliga och skriftliga prov.

Du har rätt att göra en prövning från 1 juli det år du fyller 20 eller tidigare om du har slutfört gymnasiet.

Du som är bosatt i Linköpings kommun kan ansöka om att få göra en prövning via vår webbansökan. Webbansökan hittar du under Ansökan och antagning.

  • Skapa ett användarkonto under Ansökan och antagning
  • Logga in med användarkontot i webbansökan
  • När du har loggat in hittar du prövning till vänster i menyn
  • Glöm inte att bifoga dina betyg i ansökan

Under år 2020 erbjuds fyra prövningstillfällen. Datum för dessa är ej ännu fastställt.

Avgiften för en prövning är 500 kronor. Du betalar till den skola som genomför prövningen. Avgiften betalas inte tillbaka om du inte påbörjar din prövning eller om du avbyter den.

En avgift får inte tas ut:

  • Om du läser kommunal vuxenutbildning och har fått betyget F på kursen.

Du får göra en prövning per tillfälle och det finns fyra prövningstillfällen per år.
Vilket möjliggör att du kan skicka in kompletterande betyg om du ska söka till yrkeshögskola, högskola eller universitet. 

Hos Infokomp kan du ansöka om prövning löpande till och med 30 april. Där efter kan man anmäla sig till två prövningstillfällen under hösten. Plats kan inte garanteras. Du kan göra en prövning per tillfälle. Efter att du anmält dig och betalat eventuell avgift, blir du kontaktad av din lärare som ger dig instruktioner om hur prövningen kommer att genomföras.

En prövning innehåller såväl skriftliga som muntliga uppgifter och omfattar hela kursens kunskapskrav. Efter att prövningen genomförts sätts betyg. Du kan max anmäla dig till en prövning per prövningstillfälle.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 26 april 2019