Lär dig skapa en hållbar garderob

Linköpings kommun , 18 maj 2020 - 31 maj 2020 - 08:00-23:00

Går det att vara klimatsmart och samtidigt älska mode? Självklart! Linköpings kommun söker deltagare som vill lära sig mer om hållbara modealternativ och samtidigt dela sin resa i sociala medier.

Person med jeansjacka som står med ryggen vänd mot kameran

Linköpings kommun deltar tillsammans med en rad andra kommuner i projektet F/ACT Movement. Projektet startade 2019 och drivs av Göteborgsregionen och Science Park Borås med finansiering från Naturvårdsverket och Västra Götalandsregionen samt deltagande kommuner. Syftet med F/ACT Movement är att sätta fokus på hållbart mode.

– Vi vill inspirera Linköpingsbor att göra mer medvetna konsumtionsval och visa att det går att vara klimatsmart även om man har ett stort modeintresse. Vi ska inte sluta konsumera, vi ska ställa om till en medveten konsumtion. Det är många verksamheter som börjat erbjuda exempelvis uthyrning av kläder, lagningsalternativ med mera och det vill vi lyfta genom projektet, säger Sara Johansson, projektledare på Linköpings kommun.

Sökes: 10 lokala f/activister

Linköpings kommun söker just nu 10 lokala deltagare, så kallade f/activister, som ska undvika konsumtion av nya kläder i nio månader och samtidigt lära sig om hållbara modealternativ genom workshops och föreläsningar. Tillsammans med experter inom en rad olika områden ska deltagarna laborera med bland annat återbruk, redesign, cirkularitet och hållbarhet. Allting sprids i f/activisternas sociala medier och kommunens kanaler.

– Vi kommer att arrangera en rad publika aktiviteter kopplat till projektet och hoppas att projektet kan bidra till att stötta det lokala näringslivet som har eller är intresserade av att utveckla hållbara produkter och tjänster, säger Sara Johansson.

Vilka kan söka?

Den som är över 16 år, har minst 500 följare på Instagram, konsumerar nyproducerade kläder i hög utsträckning och är villig att göra en beteendeförändring.