Det du gör i vardagen har betydelse. Ingen kan lösa klimatproblemen själv, men tillsammans kan vi göra mycket. Här får du klimatsmarta råd och tips. Listan kommer att byggas på allt eftersom.
Bli mer klimatsmart

Testa dig själv
Tester är kul att göra. Här kan du få en uppfattning om hur du ligger till när det handlar om att leva klimatsmart och kanske få en idé om vad du behöver bli bättre på.

Energirådgivning för privatpersoner
Kommunen erbjuder kostnadsfria råd och tips för att du ska kunna minska din energianvändning. Hör av dig så kan vi även besöka din förening, studiecirkel eller bostadsförening.

Nyfiken på solenergi - Solkartan
Är du nyfiken på att installera solceller på ditt tak? Ta en titt på solkartan för att se hur mycket ditt hus kan producera.

När du har bestämt dig för solceller
Du som redan har bestämt dig, eller kanske nästan har bestämt dig. Eller bara är nyfiken. Här kan du lära dig mer om solceller och vad som gäller vid installation.

Låna elmätare
Vill du mäta hur stor elförbrukning du har på maskiner i ditt hem? Låna elmätare med ditt vanliga lånekort på huvudbiblioteket.

Lär mer inom energiområdet
Energikontoret Östra Götaland anordnar träffar på energiområdet. Håll utkik i deras eventkalender!

Energispartips för hemmet
Håll nere energikostnaderna och spara på miljön. Här hittar du energispartips för hemmet.

Ekonomiskt stöd för energiförbättringar
Funderar du på solceller, energilagring, installation av laddstation, elcykel, elmoped eller elmotorcykel? Här hittar du information om olika bidrag.

Energitips för verksamheter
Du som äger en fastighet, driver en förening eller driver ett företag kan tjäna pengar på att spara energi. Här finns flera tips!

Cykelnät i Linköping
I Linköping finns nästan 50 mil cykelväg. Här hittar du kartan över dessa.

Upplev natur med hjälp av cykeln
Flera vackra naturområden finns tillgängliga inom cykelavstånd från Linköping. Trampa på med hjälp av naturkartan.

Åk tillsammans
Punka på cykeln, ösregn, för trött för att köra… Ta bussen och bara åk med!

Tillgång till bil
Vill du ha bil men använder den inte så ofta? Kanske kan du hyra bara när du faktiskt behöver. Här kan du gå med i en bilpool.

Satsa på elbil
Har du bestämt dig för att satsa på elbil? Kanske för dig själv, eller till boende i din fastighet eller medarbetare på din arbetsplats? Här får du hjälp att hitta en lösning för dina behov.

Ren drivkraft för bil
Matavfall som hamnar i gröna påsen blir till biogas för din bil. Här hittar du tankställena.

Tjäna pengar på återbruk
Minska produktionstrycket på miljön och minska mängden avfall som du behöver ta hand om. Spara pengar genom att byta och köpa eller sälja begagnat. Vill du skänka något till biståndsorganisationernas second hand-verksamhet kan du göra det på kommunens bemannade återvinningscentraler.

Återvinn materialet
Att återvinna förpackningar och tidningar är en besparing för klimatet. Här hittar du återvinningsstationer nära dig. Spara tid och passa på när du ändå är ute och åker.

Stadsodling
I Linköping kan du odla egna grönsaker mitt i staden. Kommunen tilldelar mark och hjälper till med pallkragar och jord. På vissa ställen finns även koloniträdgårdar.

Parkera cykel
Att cykla är ett smidigt sätt att ta sig fram nästan var som helst. Här kan du se var du parkerar din cykel i innerstaden.

Pumpa cykel
Visst blir det tungt att trampa när det blir tomt på luft i däcken. Här kan du helt gratis pumpa cykeln utan att dra med en egen cykelpump.

Intressanta besök med cykel
I Linköping finns flera cykelslingor till ett antal platser som är värda ett besök för bad, lek och njutning på olika sätt. Ta med den egna cykeln eller hyr hos någon av cykeluthyrarna inom kommunen.

Matsvinn
Ett kilo i veckan - så mycket mat som hade kunnat användas slänger vi i soporna. Onödiga pengar till spillo? Här hittar du tips på hur du kan ta vara på maten smartare. Det som faktiskt inte går att äta lägger du i gröna påsen så att det kan bli biogas.

Undvik tomgång
Du vet väl att din bil bara får stå på tomgång i en minut i Linköping? Stäng av motorn när du väntar längre och bidra till minskade utsläpp. Ska du starta en kall bil kan du använda motorvärmare för att minska både slitage, bränsleförbrukning och utsläpp.