Bli mer klimatsmart

Det du gör i vardagen har betydelse. Ingen kan lösa klimatproblemen själv, men tillsammans kan vi göra mycket. Här får du klimatsmarta råd och tips. Listan kommer att byggas på allt eftersom.

Elcykelpool

Testa dig själv

Tester är kul att göra. Här kan du få en uppfattning om hur du ligger till när det handlar om att leva klimatsmart och kanske få en idé om vad du behöver bli bättre på.

Energirådgivning

Energirådgivning för privatpersoner

Kommunen erbjuder kostnadsfria råd och tips för att du ska kunna minska din energianvändning. Hör av dig så kan vi även besöka din förening, studiecirkel eller bostadsförening.

Energisparmål

Nyfiken på solenergi - Solkartan

Är du nyfiken på att installera solceller på ditt tak? Ta en titt på solkartan för att se hur mycket ditt hus kan producera.

När du har bestämt dig för solceller

När du har bestämt dig för solceller

Du som redan har bestämt dig, eller kanske nästan har bestämt dig. Eller bara är nyfiken. Här kan du lära dig mer om solceller och vad som gäller vid installation.

Låna elmätare

Låna elmätare

Vill du mäta hur stor elförbrukning du har på maskiner i ditt hem? Låna elmätare med ditt vanliga lånekort på huvudbiblioteket.

Lär mer om energiområdet

Lär mer inom energiområdet

Energikontoret Östra Götaland anordnar träffar på energiområdet. Håll utkik i deras eventkalender!

Spartips för hemmet

Energispartips för hemmet

Håll nere energikostnaderna och spara på miljön. Här hittar du energispartips för hemmet.

Ekonomiskt stöd för energiförbättringar

Ekonomiskt stöd för energiförbättringar

Funderar du på solceller, energilagring, installation av laddstation, elcykel, elmoped eller elmotorcykel? Här hittar du information om olika bidrag.

Energitips för verksamheter

Energitips för verksamheter

Du som äger en fastighet, driver en förening eller driver ett företag kan tjäna pengar på att spara energi. Här finns flera tips!

Cykelnät i Linköping

Cykelnät i Linköping

I Linköping finns nästan 50 mil cykelväg. Här hittar du kartan över dessa.

Upplev natur med hjälp av cykeln

Upplev natur med hjälp av cykeln

Flera vackra naturområden finns tillgängliga inom cykelavstånd från Linköping. Trampa på med hjälp av naturkartan.

Åk tillsammans

Åk tillsammans

Punka på cykeln, ösregn, för trött för att köra… Ta bussen och bara åk med!

Tillgång till bil

Tillgång till bil

Vill du ha bil men använder den inte så ofta? Kanske kan du hyra bara när du faktiskt behöver. Här kan du gå med i en bilpool.

Satsa på elbil

Satsa på elbil

Har du bestämt dig för att satsa på elbil? Kanske för dig själv, eller till boende i din fastighet eller medarbetare på din arbetsplats? Här får du hjälp att hitta en lösning för dina behov.

Ren drivkraft för bil

Ren drivkraft för bil

Matavfall som hamnar i gröna påsen blir till biogas för din bil. Här hittar du tankställena.

Tjäna pengar på återbruk

Tjäna pengar på återbruk

Minska produktionstrycket på miljön och minska mängden avfall som du behöver ta hand om. Spara pengar genom att byta och köpa eller sälja begagnat. Vill du skänka något till biståndsorganisationernas second hand-verksamhet kan du göra det på kommunens bemannade återvinningscentraler.

Återvinn materialet

Återvinn materialet

Att återvinna förpackningar och tidningar är en besparing för klimatet. Här hittar du återvinningsstationer nära dig. Spara tid och passa på när du ändå är ute och åker.

Stadsodling

Stadsodling

I Linköping kan du odla egna grönsaker mitt i staden. Kommunen tilldelar mark och hjälper till med pallkragar och jord. På vissa ställen finns även koloniträdgårdar.

Parkera cykel

Att cykla är ett smidigt sätt att ta sig fram nästan var som helst. Här kan du se var du parkerar din cykel i innerstaden.

Pumpa cykeln

Pumpa cykel

Visst blir det tungt att trampa när det blir tomt på luft i däcken. Här kan du helt gratis pumpa cykeln utan att dra med en egen cykelpump.

Cykla

Intressanta besök med cykel

I Linköping finns flera cykelslingor till ett antal platser som är värda ett besök för bad, lek och njutning på olika sätt. Ta med den egna cykeln eller hyr hos någon av cykeluthyrarna inom kommunen.

Slänga mat

Matsvinn

Ett kilo i veckan - så mycket mat som hade kunnat användas slänger vi i soporna. Onödiga pengar till spillo? Här hittar du tips på hur du kan ta vara på maten smartare. Det som faktiskt inte går att äta lägger du i gröna påsen så att det kan bli biogas.

Bilar på en väg

Undvik tomgång

Du vet väl att din bil bara får stå på tomgång i en minut i Linköping? Stäng av motorn när du väntar längre och bidra till minskade utsläpp. Ska du starta en kall bil kan du använda motorvärmare för att minska både slitage, bränsleförbrukning och utsläpp.