F/act movement

Går det att vara klimatsmart och samtidigt älska mode? Självklart! Linköpings kommun var under perioden september 2020 till maj 2021 en av flera kommuner som var med i det nationella projektet F/ACT Movement.

I Sverige köper vi i genomsnitt 14 kg nya kläder och textilier per person och år, samtidigt som vi slänger 8 kg per år. Att modebranschen har stor klimatpåverkan är tydligt men det finns sätt att vända detta.

Projektet F/ACT Movement vill visa att det går att skapa sig en hållbar garderob och samtidigt behålla sitt intresse för mode och kläder.

I Linköping rekryterades sju f/activister (fashion activists) som under nio månader fick information, inspiration och tips från experter för att skapa sig en mer hållbar garderob. De fick möjlighet att praktiskt testa på att laga, remaka och vårda sina plagg och accessoarer. Idag finns nya spännande sätt att konsumera kläder, exempelvis fick f/activisterna testa på att hyra eller byta plagg med andra genom appar.

Dela gärna med dig av dina egna hållbara modeval under hashtag #factmovement. Har du fyndat second hand, haft ett klädbyte, lagat ett hål, målat eller sytt på ett plagg eller gjort något annat som förlänger livet på plaggen - visa det genom att tagga. Tillsammans kan vi aktivera garderoben och utmana modebranschen!

Tankar och reflektioner från några av f/activisterna:

-       Roligast har varit att jag vågat använda kläder som jag annars inte skulle använt. Till exempel en klarblå kavaj.

-       F/ACT Movement gav mig en röst och en plattform. Jag har aldrig varit modig nog att uttala vikten av hållbarhet förrän nu. Men resultatet efter att jag började visa det har varit väldigt överraskande. Det har berört alla delar av mitt liv. Jag insåg inte vilket ansvar jag har och det gör mig stolt att jag nu lärt mig att dela med mig av att hållbarhet inte är lyx utan en grundläggande ekonomisk nödvändighet.