Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Ride the future

I Linköping rullar två självkörande bussar som inte bara tar dig från A till B utan också, på sätt och vis, in i framtiden. Bussarna ingår i det rullande forskningsprojektet Ride the future, som studerar hur självkörande fordon kan komplettera den befintliga kollektivtrafiken och bidra till den moderna och hållbara staden.

Bild visar den självkörande bussen som trafikerar Campus Valla och i Vallastaden.

Framtidens hållbara mobilitetslösing

På universitetsområdet rullar sedan mars 2020 två självkörande, eldrivna bussar. Bussarna ingår i det regionala utvecklingsprojektet Ride the future som syftar till att testa hur självkörande bussar kan bli en del av den moderna stadens hållbara mobilitetslösningar. De självkörande bussarna trafikerar idag campusområdet och Vallastaden. Bussarna har plats för mellan 11 och 13 passagerare, på grund av pandemin värdtar dock inte bussarna emot några passagerare just nu. Ombord på bussarna finns alltid en kund, som vid behov kan överta körningen manuellt. 

Samarbetspartners

Samarbetspartners i forskningsprojektet är: Akademiska Hus, Linköpings kommun, Linköpings universitet, RISE, Linköping Science Park, Transdev Sverige, VTI och Östgötatrafiken.

Aktuell information

För mer information om projektet och den forskning som bedrivs inom det och kontaktuppgifter till alla samarbetspartners i projektet hittar du här:

Senast uppdaterad den 18 augusti 2021