Hoppa till huvudinnehåll

Fristad Linköping

Sedan april 2015 är Linköping en fristad för kulturutövare som är förföljda på grund av sitt arbete. Fristadsarbetet går ut på att erbjuda skydd för en individ samt säkra yttrandefriheten och allas globala rätt att få sina åsikter framförda i offentliga sammanhang.

Mahsa Malekmarzban, författare och översättare från Iran, 2021-2023

Mahsa Malekmarzban, författare och översättare från Iran, 2021-2023

Linköpings fristadsförfattare

Linköping har sedan 2016 haft tre fristadsgäster. De har kommit från Syrien, Bangladesh och Iran. 

För ytterligare information kontakta projektansvarig Elisabeth Asp. 

Elisabeth Asp

Sakkunnig internationell samordnare Kultur- och fritidskontoret

Till e-postformulär för Elisabeth Asp

E-post: [email protected]

Telefon: 013-26 35 75

Vad innebär det att Linköping blir fristad?

Att vara fristad innebär att Linköpings kommun under två år erbjuder en person ett stipendium, ett tryggt boende samt kontakt med nätverk i staden och regionens kulturliv. Syftet är att personen fritt ska kunna utvecklas inom sitt konstområde. 

Stipendiet ska gå till en författare, musiker, bildkonstnär, tecknare, scenkonstnär som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland.

Städer runt om i världen har sedan 1990-talet erbjudit författare/konstnärer en fristad. Det finns fristäder på ett 40-tal platser i världen, de flesta i Europa, ett 10-tal i Sverige och fler städer är på gång. Städerna finns samlade i det internationella nätverket ICORN – International Cities Of Refuge Network. På ICORNS hemsida finns en förteckning över anslutna fristäder.

Hur väljs författaren ut?

ICORN – International Cities of Refuge Network och Linköpings kommun väljer tillsammans vilken författare som ska få erbjudande om en fristad i Linköping. ICRON med säte i Stavanger, Norge, är en sammanslutning av städer som erbjuder författare och journalister en fristad. Organisationen utgör navet i arbetet med att bli fristad, i Sverige har ICORN även tätt samarbete med Svenska PEN och PEN International. 

 

Statens kulturråd

Statens kulturråd är den myndighet som har ansvar för att driva fristadsfrågorna i Sverige. För mer information, läs kulturrådets handbok för fristäder.

Senast uppdaterad den 21 augusti 2023