Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

En vecka fri från våld

Under vecka 48, 23-29 november 2020, uppmärksammar Linköpings kommun en vecka fri från våld. Med kampanjen Ta snacket vill vi öka kunskapen om och förebygga våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck och förändra normer som skapar förutsättningar för våld. Under veckan kan du även ta del av en gratis föreläsning med professor Lucas Gottzén som forskat om mäns våld.

Ta snacket

Ta snacket är en kampanj som vänder sig till personer som utövar våld i en nära relation. Kampanjen är ett samarbete mellan kommunerna Linköping, Norrköping, Mjölby, Motala och Vadstena samt Länsstyrelsen i Östergötland, Region Östergötland, Stångåstaden, Försäkringskassan, Svenska kyrkan,Kvinnojouren Ellinor, Tjejjouren Beata, MÄN, Novahuset och Stadsmissionen i Linköping.

Föreläsning – Män, känslor och våld mot kvinnor

Mäns våld handlar om känslor. Våldsamma män är förbannade, kåta, irriterade och frustrerade. De utsatta kvinnorna och barnen lever i rädsla för att det kan hända igen. Men våldet rör också upp känslor hos andra. När mäns våld diskuteras i tidningar, tv och sociala medier framstår de män som utövar våld som motbjudande. De är värda vårt hat och vår avsky. De är kvinnomisshandlare, våldtäktsmän och tafsande killar på festivaler.

Lucas Gottzén är professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet. Denna föreläsning bygger på mäns och killars berättelser om sitt fysiska och sexuella våld. Den ger unika inblickar i hur de tänker kring våldet, deras skam och rädsla för vad andra ska tycka, deras frustration och ilska när de blir uthängda som våldsverkare. 

Tid: 24 november klockan 18-19
Plats: Zoom. Länk till livesändningen skickas till alla deltagare innan seminariet

Anmäl dig senast den 18 november.

Föreläsning - Hur säkras kvalitet i arbetet med våldsutövande män?

Föreläsningen riktar sig till personer som är yrkesverksamma inom området och handlar om hur man kan säkra god kvalitet i arbetet med våldsutövande män. Föreläsare är Maria Eriksson, professor i socialt arbete vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Maria Erikssons forskning är framförallt inriktad på vad olika former av ojämlikhet betyder för den politiska och praktiska hanteringen av mäns våld mot kvinnor och barn. Särskilt frågor om föräldraskap och barns rättigheter står i fokus. Hon har tidigare bland annat varit expert i den offentliga utredningen om en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Hon har även på uppdrag av dåvarande jämställdhetsministern genomfört en nationell kartläggning av insatser riktade till våldsutövande män samt tagit fram en kunskapsöversikt om våldsförebyggande arbete med män för Sveriges kommuner och regioner (SKR, tidigare SKL).

Efter Marias föreläsning kommer det att hållas en temadialog med representanter från civilsamhället.

Tid: Tisdag 24 november kl 15.00-16.00

Plats: Zoom. Länk till livesändningen skickas till alla deltagare innan seminariet

Anmäl dig senast den 18 november.

Senast uppdaterad den 5 november 2020