Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Globala Linköping

Årets Globala Linköping genomfördes vecka 47 mellan 22 till 25 november. Årets tema var Demokrati.

Globala Linköping

 

I Sverige och Linköping uppmärksammar vi under 2021 100 år av demokrati. Ett hundra år sedan både kvinnor och män fick rätten att rösta, yttra och engagera sig i politiska frågor. Människan står idag inför andra eller nya utmaningar än för hundra år sedan. Demokratin är på många sätt stark i Sverige, men har också en del utmaningar som är viktiga att bemöta.  

Desinformation, propaganda och näthat sprids snabbt via sociala medier. Hot och hat som riktas mot viktiga funktioner i demokratin riskerar att tysta det offentliga samtalet. Många människor känner sig inte delaktiga, upplever att de har lågt inflytande och känner ett avstånd till de demokratiska institutionerna. En del människor och organisationer skapar och underblåser motsättningar i samhället och vill förmedla en svartvit verklighetsbild som riskerar att skapa en grogrund för rasism, fientlighet och hatbrott. Det finns också grupper som ser våld som ett medel för att uppnå förändringar i samhället. 

I år uppmärksammade Globala Linköping demokratin och dess utmaningar med utgångspunkt i det lokala och globala. Vilka utmaningar står demokratin inför i vår omvärld och hur påverkar det oss? Årets Globala Linköping handlade om demokrati och med särskilt fokus på några av vår tids utmaningar och demokratiska principer: Jämställdhet, Yttrandefrihet, Frihet att samlas och rösta, Inkludering och Barriärer (digitala, ekonomiska, politiska). 

Nicklas Alsö

Miljösamordnare Klimatenheten

Till e-postformulär för Nicklas Alsö

E-post: nicklas.also@linkoping.se

Telefon: 013-20 53 49

Senast uppdaterad den 13 december 2021

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: