Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Globala Linköping program 2020

Klimat och hälsa – hur hänger det ihop? Kan man vara modeintresserad och samtidigt ha en hållbar konsumtion? Det är några av frågorna som diskuteras under årets Globala Linköping. På grund av rådande coronapandemi är alla programpunkter digitala. Vissa programpunkter ställs också in.

Föreläsningar om klimat och hälsa på engelska och svenska som arrangeras av Navitas event tillsammans med studentföreningar på Linköpings universitet och Linköpings kommun.

16 november

Tid: 16 november klockan 10-11
Plats: webbsändning på linkoping.se/globalalinkoping
Arrangör: Linköpings kommun och Länsstyrelsen Östergötland

Hur planerar man en stad utifrån ett barns perspektiv? Ger detta några synergieffekter? Vår tes är att dagens städer till stor del är byggda utifrån massbilismens ideal. Genom att utgå ifrån barnen och genom att ge bilismen en lägre prioritet kan vi skapa andra värden. Hårdgjord yta kan omvandlas och användas för vatten, grönska, kultur, idrott mm. I förlängningen tar vi på så viss steg mot att uppnå de globala hållbarhetsmålen. 

Medverkande:

 • Lisa Klingwall
 • Åsa Hedberg, koordinator social hållbarhet
 • Anneli Lundgren, samordnare Grön infrastruktur
 • Magnus Mateo Edström, klimatanpassningssamordnare
 • Sara Spjuth, samordnare för miljömålen
 • Joakim Svensson, energi- och klimatstrateg

Webbsändningen går också att se i efterhand.

Tid: Måndag 16 november klockan 15.00-16.30
Plats: webbsändning på linkoping.se/globalalinkoping

Alla kan bidra till att lösa klimatutmaningen. Internationellt, nationellt, kommunen, näringslivet och du som privatperson. Hur kan vi samla kraft och göra skillnad oavsett vem vi representerar?

Reflektion kring väder och klimat. Martin Hedberg, meteorolog

Panelsamtal:

 • Fredrik Johansson, Digital Strategist & Communication Manager Linköping Science Park
 • Maria Björk Hummelgren, Näringspolitisk chef Östsvenska handelskammaren
 • Per-Otto Bengtsson, energispecialist Victoria Park
 • Martin Hedberg, meteorolog

Vad kan vi göra för att nå FN:s globala mål? Ulrika Modéer Assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Reflektionspanel: Tova Nilsson och Alina Calin, årskurs nio, Ånestadsskolan.

Moderator: Frida Knutsson

Webbsändningen går också att se i efterhand.

17 november

Tid: tisdag 17 november klockan 10.00-11 .10
Plats: webbsändning på linkoping.se/globalalinkoping
Arrangör: Linköpings kommun och F/ACT Movement

Klädindustrin släpper ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop, enligt FN:s handelsorgan Unctad. Att köpa ekologisk bomull hjälper inte om energin som går åt vid tillverkningen kommer från kolkraft. Vi måste börja tänka nytt kring vår klädkonsumtion, välkommen till vårt inspirationsseminarium och panelsamtal om hur vi ställer om till en mer hållbar garderob.

Maria Lagerman, C/O Circles, föreläser om hållbart mode och alternativa sätt att förhålla sig till mode och stil, men också hur våra hjärnor reagerar (och ofta motarbetar oss) när vi försöker förändra våra vanor.

Marias föreläsning följs upp av ett panelsamtal där kunniga inom branschen diskuterar hur framtidens mode kommer att se ut.

Paneldeltagare:

 • Lin Kowalska, Popswap
 • Ann-Sofie Bergot, Varié
 • Adrian Zethraeus, F/ACT Movement, projektledare

Webbsändningen går också att se i efterhand.

Tid: tisdag 17 november klockan 15-16
Plats: webbsändning på linkoping.se/globalalinkoping

Hur samverkar företag och kommun för att skapa ett friskare samhälle? En framtid där vi ställer bilen till förmån för cykel och gång  för den egna hälsans skull, miljön och samhällsekonomin. Vad kan få oss som har fem km och kortare avstånd till jobb och aktiviteter att cykla och gå, istället för att ta bilen?

Webbsändningen går också att se i efterhand.

Mobilitet och gröna resplaner, erfarenheter från Linköpings kommun. Sandra Viktor, miljösamordnare mobilitet.

Panelsamtal:

 • Ulf Eriksson PhD, regional Cykelsamordnare Region Stockholm
 • Sandra Viktor, miljösamordnare mobilitet Linköpings kommun
 • Charlotte Axelsson, HR-chef SICK IVP
 • Anneli Frick, mobilitetssamordnare Region Östergötland

Inspirationsföreläsning om vardagsmotion. Träningsinspiratören Leila Söderholm, känd från bland annat TV4.

Moderator: Frida Knutsson

18 november

Tid: onsdag 18 november klockan 12.00-13.15 (webbsändning 12.30-13.15).
Plats: live via ebbepark.se

Välkommen till en digifysisk lunchföreläsning med Camilla Rehn, personlig tränare på Campushallen, som på ett lättillgängligt och inspirerande sätt delar med sig av sambandet mellan fysisk aktivitet och välbefinnande – för ett liv och arbetsliv som både är mer hållbart och energifyllt. Hur kan du välja in mera rörelse i din vardag?

Camilla Rehn gick från en inplanerad steloperation till ett liv i rörelse – med hjälp av rörelse. Hon är personlig tränare på Campushallen, utbildad inom 3D-träning och funktionell träning, och har under flera år varit fystränare för LHC Dam och Ledberg innebandy.  

Denna föreläsning är inställd eftersom huvudbiblioteket håller stängt på grund av Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd.

Naturyoga arrangeras längre fram vid Linköpings naturcentrum.

21 november

Tid: 21 november klockan 09.00-17.00

Plats: Vimeo

Under de närmaste årtiondena kommer Östergötland behöva ställa om till ett fossilfritt, hållbart samhälle som kännetecknas av god livskvalitet. Hur kan det samhället se ut och vilka vägar leder dit? Kommer teknisk utveckling att lösa problemen, behövas radikala livsstilsförändringar eller kanske både och?  

Med hjälp av Climate Change Megagame utforskar deltagarna omställningens möjligheter och utmaningar för att inspirera till samtal mellan olika grupper i samhället. I vårt megagame kommer runt 70 personer från näringsliv, politik, experter och andra intresserade att för en dag spela olika roller i regionen. Utifrån intressen och resurser försöker vi tillsammans navigera regionen fram till ett gott hållbart samhälle år 2050.

Programpunkten arrangeras längre fram vid Linköpings Naturcentrum.

Senast uppdaterad den 16 november 2020