Coronaviruset, covid-19

Här finns samlad information om coronaviruset, covid-19. Linköpings kommun arbetar aktivt för att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt. Som invånare uppmanas du att själv hålla dig uppdaterad via myndigheternas information.

Uppdatering 27/3 2020

Fredagen den 27 mars höjdes Linköpings kommuns krisberedskap från nivå 2 till 3. Anledningen är att spridningen av det nya coronaviruset, covid-19, ökar. Kommunens viktigaste prioritering nu är att säkerställa en god vård och omsorg. All samhällsviktig verksamhet ska fortsatt upprätthållas och samordning och ledning måste fungera. Men kommunens övriga verksamheter ställs om till stöd för vård och omsorg. Det här kommer att påverka många av de kommunala verksamheterna.

Uppdatering 24/3 2020

Från onsdagen den 25 mars 2020 kommer Linköpings öppna förskolor tillfälligt hålla stängt. Syftet är utöver att minska smittspridningen att även frigöra utbildad personal till de kommunala förskolorna. Antalet besökare på öppna förskolan har den senaste tiden varit mycket lågt.

Uppdatering 20/3 2020

Fredagen den 20 mars tog Linköpings kommun beslut om att införa tillfälligt besöksstopp på samtliga vårdbostäder för äldre. Åtgärden görs för att skydda de som bor på enheterna från att smittas av det nya coronaviruset, covid-19, och gäller tillsvidare.

Uppdatering 18/3 2020

Onsdagen den 18 mars tog Linköpings kommun beslut om att från och med nu begränsa lunchservering och fritidsverksamhet i servicehus, trygghets- och vårdboenden till att enbart gälla personer som bor på boendena.

Uppdatering 17/3 2020

Tisdagen den 17 mars tog Linköpings kommun beslut om att bedriva distansundervisning på alla kommunala gymnasieskolor, vuxenutbildningar, särskild utbildning för vuxna och yrkeshögskola från och med onsdag 18/3. Beslutet togs efter regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendation och syftar till att dämpa spridningstakten av det nya coronaviruset covid-19. Grundskolor och förskolor påverkas i nuläget inte av rekommendationen.

Linköpings kommuns övriga verksamheter håller öppet som vanligt och följer ansvariga myndigheters rekommendationer.

Om du känner dig frisk ska du gå till förskola, grundskola och arbete som vanligt. Barn, elever och medarbetare som känner sig sjuka med snuva, hosta eller feber ska stanna hemma, även vid lindriga symtom. Stanna hemma tills du är frisk och ytterligare två dagar.

 

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögon och undvik nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.
  • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta andra.

Filmen nedan beskriver hur du kan skydda dig själv och andra från smittspridning:


Mer information om hur du skyddar dig och andra från smittspridning finns på Folkhälsomyndigheten.se.

För dig som är elev eller vårdnadshavare till barn och elever i våra förskolor och skolor finns frågor och svar samlade här:

Här finns information för dig som får - eller har en anhörig som får - vård och omsorg.

Om du arbetar i någon av våra verksamheter finns information på Intranätet Linweb och på chefsportalen.

Det är många som vill hjälpa till och komma i kontakt med organisationer och andra i civilsamhället som organiserar denna typ av hjälp. Här kan du läsa hur du kan hjälpa andra.

 

Central krisledning är aktiverad i Linköpings kommun sedan slutet av februari och alla förvaltningar jobbar för att säkerställa att verksamheter ska påverkas så lite som möjligt vid  smittspridning.

Kommunens ansvar är att:

  • se till att samhällsviktig verksamhet fungerar.
  • ta fram och informera om riktlinjer för vad som gäller för kommunens anställda samt elever i grundskolan utifrån att de har arbetsplikt och skolplikt.
  • sprida samhällsviktig information till alla medborgare i Linköpings kommun

Här hittar du information med anledning av det nya coronaviruset på andra språk än svenska:

Myndighetsinformation

Krisinformation.se

På Krisinformation.se hittar du samlad information från ansvariga myndigheter om coronaviruset, smittspridningen och hanteringen av utbrottet.

Information om coronaviruset på 1177:s webbplats

Folkhälsomyndighetens information och svar på frågor

Har du fortfarande frågor som inte fått svar? Ring 113 13

Har du frågor om coronviruset och covid-19 som du inte kan hitta svar på via någon av länkarna ovan, kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). 

När behöver jag kontakta vården?

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. Men om du känner dig mycket sjuk, ring telefonnummer 1177 eller en vårdcentral. Har du mycket svårt att andas, ring 112.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 31 mars 2020