Snabbnavigation

Information till besökare på serveringsställen

Här finns information till dig som besöker ett serveringsställe, exempelvis restaurang, bar eller café.

Nya föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen

För motverka spridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten beslutat om ändrade föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen som restauranger, caféer och nattklubbar. Beslutet innebär att storleken på ett sällskap begränsas till åtta personer och att publik vid till exempel konserter måste sitta ner. Beslutet gäller från och med den 3 november.

Från och med den 24 december skärptes reglerna för restauranger om hur många gäster som får sitta vid samma bord till max fyra personer. På restauranger i anslutning till handelsplats gäller en person per sällskap.

Folkhälsomyndigheten kommer inom kort att remittera om regler som bidrar till att ytterligare trycka tillbaka smittspridningen. Datum för när åtgärderna träder i kraft meddelas inom kort, om inget annat anges:

• Från och med den 1 mars 2021 begränsades öppettiderna på serveringsställen och restauranger. Dessa ska stänga klockan 20.30. Det gäller oavsett om alkohol serveras eller inte. Verksamheterna kan dock fortsatt laga mat för avhämtning.
  • Servering av mat på restauranger som är en del av en handelsplats begränsas kraftigt.

Det här gäller för dig som besökare på ett serveringsställe:

• Tänk på att det är viktigt att alla håller avstånd och håller ut. Det är viktigt att förhindra smittspridning genom att undvika trängsel i köer i samband med matservering, vid bardiskar eller liknande.
  • Du som besökare får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten hem.
  • Ha goda hygienrutiner genom att tvätta händerna ofta och noga.

Kommunens ansvar och Miljökontorets roll:

• Smittskyddsläkaren är inte längre den som beslutar om stängning, men Miljökontoret kan kontakta smittskyddsläkaren och rådgöra om det finns behov.
  • På uppdrag av Bygg- och miljönämnden beslutar Miljökontoret i Linköping om reglering av rutiner, öppettider eller stängning och verkställer det direkt.
  • Beslut om åtgärder eller avstängning kan gälla delar av en verksamhetslokal eller hela.
  • Om problemen kvarstår kan det även bli aktuellt med vite, fast eller löpande.
  • Länsstyrelsen bidrar med information och råd till kommunerna.
  • Tänk på att kommunen inte har rådighet över trängsel i exempelvis butiker eller gallerior. Det är upp till de som driver sådana verksamheter att ta ansvar och förmå kunderna att följa rekommendationerna.
Kontakt Linköping - kommunens center för medborgarservice

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07.30-17.00. (juni - augusti, 07:30-16:00)