Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Studentfirande 2021

Linköpings kommun vill ge alla studenter ett fint avslut på gymnasiestudierna. Studenterna är verkligen värda att hyllas och bli firade efter alla år av studier. Men, det kommer att bli ett annorlunda utspring även i år.

Ett omtänksamt studentfirande

På våra gymnasieskolor har skolledning och elevrådsrepresentanter tillsammans arbetat med planering och utformning av ett alternativt utspring, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och smittskyddsenheten på Region Östergötland. Många bra och kreativa idéer har diskuterats. Årets studentfirande kommer att genomföras i ett alternativt och omtänksamt format på grund av den pågående pandemin. Mer information och tider för utspring hittar du på varje enskild gymnasieskolas webbplats.

För att skapa ett studentfirande på ett säkert sätt, med visad omtanke för varandra, är det viktigt att vi alla hjälps åt och tar ansvar. Håll avstånd, skapa inte folksamlingar och följ skolans instruktioner. Tillsammans bidrar vi till att det blir en fin dag som vi alla kan minnas med glädje.

Med hänsyn till smittspridningen och vaccinationerna kan förutsättningarna för firandet komma att ändras.

Studentfirandet i korthet

  • Fredagen den 11 juni kommer utspring för Linköpings kommunala gymnasieskolor att äga rum. Tider för utspring hittar du på varje enskild gymnasieskolas webbsida
  • Möt din student på utsatt tid. För att undvika folksamlingar är det viktigt att inte komma för tidigt och att hålla ett omtänksamt avstånd
  • Direkt efter utspringet lämnar studenten och anhöriga skolgården gemensamt. Det kommer finnas personal på plats för att guida er
  • Två anhöriga per student får delta vid utspringet
  • Utspring kommer att ske klassvis under hela dagen. Vi sprider ut tiderna för att det ska vara luftigt på skolgården för den som tar emot sin student

Allmänna råd

  • Om du känner dig sjuk - även vid milda förkylningssymptom - ska du stanna hemma
  • Tillhör du en riskgrupp och har ännu inte fått vaccin bör du inte hämta din student

Att ta studenten är en milstolpe i livet, i år behöver vi alla hjälpas åt att fira studenten med visad omtanke för varandra.

Vanliga frågor och svar

Betygen delas ut i samband med skolavslutningen. Det kommer att ske klassvis under ceremoniella former som utformas av respektive skolas ledning i samråd med elevkåren/elevrepresentanter.

Fotograferingen kommer att genomföras på respektive skola i år. 

Transportstyrelsen har förlängt de tillfälliga regler som tar bort möjligheten att fira studenten med studentflak, karnevalståg eller motsvarande till och med den 30 juni 2021.

Anledningen till att Transportstyrelsen förlängt de tillfälliga reglerna är för att minska risken för smittspridning under pågående pandemi. Linköpings kommun har därför valt att ställa in flakåkning även i år.

Idag är privata sammankomster med fler än åtta deltagare inte tillåtet enligt covid19-lagen.

Att fira studenten ombord på en partybuss räknas som en privat sammankomst och går under samma regelverk som när någon hyr en lokal eller en båt för privata fester. Det innebär att bussarna inte får hyras ut till fester eller firanden för fler än åtta personer.

Det är viktigt att alla, elever och anhöriga tar sitt ansvar för att hålla smittspridningen nere.

Vårt mål är att du som student ska få ett fint avslut på dina gymnasiestudier trots rådande omständigheter. Det är viktigt att vi följer rekommendationer för att minska smittspridningen. Här är några saker som du kan tänka på.

  • Håll ett omtänksamt avstånd till varandra under studentdagen, både inomhus och utomhus.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 30 sekunder.
  • Om du är sjuk eller har milda symtom under studentdagen så ska du stanna hemma.

Elever med symtom – även milda – måste stanna hemma för att skydda utsatta och andra från att bli smittade. 

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Idag kan en sammankomst på över åtta personer inte hållas. Det är viktigt att alla, elever och anhöriga, tar sitt ansvar för att hålla smittspridningen nere.

Studentutspring på skolor och skolgårdar räknas inte som offentlig tillställning och omfattas inte av ordningslagen eller den tillfälliga covid-19-lagen.

På skolgården får det anordnas luftiga utspring med en klass eller en mindre grupp, i taget för att undvika trängsel. Skolan måste begränsa antalet besökare på skolgården. Därför är det viktigt att de två anhöriga möter sin student på utsatt tid, och gemensamt lämnar skolgården efter utspringet.

Det är viktigt att vi alla hjälps åt och tar ansvar. Håll avstånd, skapa inte folksamlingar och följ skolans instruktioner.

Med anledning av den pågående pandemin och för att minska smittspridningen, kommer årets studentfirande att genomföras i ett alternativt format. Det blir tidsmässigt luftiga utspring där två anhöriga får möta sin student.

På våra gymnasieskolor har skolledning och elevrådsrepresentanter tillsammans arbetat med planering och utformning av ett alternativt utspring, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och smittskyddsenheten på Region Östergötland.

Linköpings kommun planerar årets studentfirande utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Skolorna organiserar så att det blir ett luftigt utspring i år så att ett omtänksamt avstånd kan hållas både inomhus och utomhus.

Även inom grundskolan kommer skolavslutningen att planeras utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och smittskyddsenheten på Region Östergötland.

Ledningen på varje grundskola planerar och ansvarar för hur skolavslutningen kommer att går till. Det som är gemensamt för grundskolan i Linköpings kommun är att skolavslutningen kommer firas klassvis utan anhöriga.

Senast uppdaterad den 7 juni 2021