Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Linköping tillsammans – så kan du hjälpa andra

På grund av coronaviruset behöver fler ha hjälp i sin vardag. Vill du hjälpa till? Här har vi samlat olika frivilligorganisationer där ditt engagemang behövs! #linköpingtillsammans

Nu och en tid framöver kommer medborgare, näringslivet och offentliga aktörer utsättas för en stor påverkan till följd av utbrottet av coronaviruset covid-19. För att mildra oron är det viktigt att vi hjälps åt, framför allt när det gäller att skydda grupper som Folkhälsomyndigheten har lyft som riskgrupper.

Därför har kommunen tagit initiativ till #linköpingtillsammans. Här samlar vi kontaktuppgifter till de organisationer som behöver din hjälp att stötta andra. Ditt engagemang behövs!

Använd gärna hashtaggen #linköpingtillsammans när du stöttar andras eller startar egna initiativ.

Vill du hjälpa till?

Flera ideella organisationer jobbar nu för att möta behoven hos de som drabbas av effekterna av coronaviruset. Genom att kontakta dessa organisationer får du veta mer om hur du kan bidra hos dem. 

Röda Korset

Linköpings Södra Rödakorskrets arbetar just nu aktivt med coronaviruset. De behöver din hjälp att försöka upprätthålla en normal vardag, minska ensamhet och isolering samt finnas tillgängliga på gator och torg. Detta för att lindra oro och nå ut med viktig information om coronaviruset till utsatta grupper.

Läs mer och ta kontakt på Röda Korsets webbplats.

Stadsmissionen

Covid-19 påverkar alla. Framförallt människor i utsatta livssituationer. Stadsmissionen möter människor som står långt från arbetsmarknaden, människor i beroendeproblematik, kvinnor och barn i våldsutsatthet, unga och vuxna som lever med psykisk ohälsa, människor som lever i hemlöshet och fattigdom. Bli volontär och hjälp en medmänniska under coronautbrottet.

Läs mer och ta kontakt på Stadsmissionens webbplats.

Vanliga frågor

Många lokala företag drabbas hårt på grund av coronaviruset. Som enskild person kan man stötta företagen genom att till exempel köpa take away mat eller presentkort. För Linköpings city finns exempelvis ett gemensamt presentkort, som gäller i ett antal butiker. På kommunens webb finns samlad information om lokala initiativ för näringslivet, samt vilken hjälp kommunen erbjuder företag.

På denna samlingssida finns information om hur du kan hjälpa till som volontär. Kom ihåg att dela alla goda initiativ med #linköpingtillsammans.

Den är fri att använda för alla som vill sprida budskapet och öka medvetenheten kring hur viktigt det är att stötta lokala näringsidkare och personer i riskgrupper som behöver hjälp av andra. Redan nu finns ett antal andra hashtaggar som används i samma syfte. Det vi gör nu är att skapa en samlingsyta för många goda initiativ i ett lite bredare perspektiv.

Vi uppskattar alla initiativ och grupper som redan är igång. Det pågår en rad insatser, både kopplade till att hjälpa varandra i samhället och för att stötta det lokala näringslivet, vilket är jättebra. Vår inriktning är skapa möjlighet att samlas under ett lite bredare anslag, där man på olika sätt kan visa att man vill hjälpas åt i Linköping. Det är helt och hållet upp till var och en vad man väljer att stötta.

Vi har inte för avsikt att konkurrera med andra, utan att skapa förutsättningar för en bredare samling för linköpingsborna. Själva hashtaggen i sig är inte viktig. Det viktiga är att vi nu stöttar varandra på de sätt vi kan.

Har du frågor?

Frivilligcentrum på Linköpings kommun kan svara på frågor kopplat till #linköpingtillsammans. Genom samverkan mellan kommunen och de ideella krafterna skapar vi förutsättningar för att klara av den här situationen.

Frivilligcentrum

Till e-postformulär för Frivilligcentrum

E-post: frivilligcentrum@linkoping.se

Telefon: 013-26 27 59, 013-26 25 47

Besöksadress: Storgatan 58 (se karta)

Postadress: Social- och omsorgsförvaltningen
Frivilligcentrum
Box 356
581 03 Linköping

Stötta det lokala näringslivet

Många lokala företag drabbas hårt på grund av coronaviruset. Som enskild person finns det mycket du kan göra för att stötta företagen, allt från att köpa take away-mat eller stötta den lokala handeln genom att köpa Linköping City´s presentkort. Tagga gärna goda initiativ med #supportyourlocalLKPG i sociala medier.

Senast uppdaterad den 22 juli 2020