Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Linköping Pride 2021

Linköping Pride 2021 ägde rum mellan 6-12 september med en parad den 11 september. Under veckan arrangerades en rad olika aktiviteter med årets tema som var "kärlekens alla färger".

 

Linköping Pride, tidigare Regnbågsveckan, är en viktig manifestation för ett jämställt samhälle där normer suddas ut och mångfald är viktigt. Pride behövs så länge HBTQI-personer inte har samma rättigheter som andra och för att belysa rätten att älska vem man vill, att inte bli diskriminerad för sexuell läggning, könsidentitet eller liknande. Linköpings Pride arrangeras av RFSL, med stöd av bland annat Linköpings kommun. Under veckan arrangerades flera föreläsningar, utställningar och andra aktiviteter.

Veckan avslutades med en parad lördagen den 11 september. Mer information finns på RFSLs hemsida nedan.

Ta del av Linköping Pride 2021 i efterhand

Digital föreläsning: Anti-genuspolitik, högerpopulism och demokrati: HBTQ som politiskt slagträ i samtidens kulturkrig

Att HBTQ-frågor utmålas som hot mot samhälle och civilisation är ingen ny företeelse – men kanske en som många trodde att vi hade lämnat bakom oss? De senaste åren har dock ett flertal frågor som rör HBTQ-rättigheter seglat upp i form av nygamla samhällsdebatter. Ord som ”genusideologin”, ”genusdoktrinen” och ”transideologi” har på kort tid blivit vardagsmat och förenar idag en mängd olika politiska grupperingar som tidigare inte haft särskilt mycket gemensamt.

Den här webbföreläsningen kommer att diskutera varifrån dessa idéer kommer, hur de har spridit sig i Sverige och globalt och vad de har för konsekvenser för de rörelser och personer som används som politiskt slagträ i det samtida kulturkriget.

Föreläsare är Jenny Gunnarsson Payne, professor i Etnologi vid Södertörns högskola. Hon har länge forskat om kulturella, sociala och politiska aspekter av genus, sexualitet och reproduktion, inklusive frågor som rör äggdonation och surrogatmoderskap samt feministisk mobilisering och anti-genusrörelser.
Föreläsningen arrangeras tillsammans med Forum för genusvetenskap och jämställdhet vid Linköpings universitet

Senast uppdaterad den 16 september 2021

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: