Dialogmöte 6 februari

Fler och bättre mötesplatser är den viktigaste frågan för människor som bor i Berga. Högst på önskelistan står ett bibliotek. Det framkom när Linköpings kommun träffade ett åttiotal invånare på ett dialogmöte på Bäckskolan.

Fotograf: John Sandlund

 

Linköpings kommun bjöd den 6 februari in invånare i Berga till ett dialogmöte om utvecklingen av stadsdelen. På plats fanns borgmästare Helena Balthammar och kommunalrådet Mikael Sanfridson samt representanter från kommunens förvaltningar och civilsamhället. Mötet var det första av tre inplanerade dialogmöten.

– Syftet med dessa möten är att kommunen vill bli bättre på att föra en dialog med medborgarna för att i förlängningen fatta bättre beslut, säger kommunalrådet Mikael Sanfridson.

Linköpings kommun genomförde hösten 2016 en kartläggning av vilka frågor som är viktiga för invånare i Berga. En fråga som många tog upp är avsaknaden av mötesplatser. Invånarna önskar sig framförallt ett bibliotek eftersom det är ett bra ställe att träffas på. Dessutom är det extra viktigt om man behöver lära sig ett nytt språk.

– Vi behöver lokaler som alla kan ha tillgång till. Ett bibliotek är det allra bästa, säger Hassan Abikar som deltog i mötet.

En annan viktig fråga för invånarna är centrumet. Många anser att den nuvarande ägaren inte tagit tillräckligt mycket ansvar för underhåll och skötsel. Kommunen får också kritik för att man valde att sälja centrumet.

– För Berga som stadsdel är det helt centralt vad man gör med centrumet. Och så tycker jag att det saknas uteplatser, säger CG Boman som bott i Berga sedan 1963.

I samband med fikapausen fick alla som kom till dialogmötet tre röda klistermärken. Dessa märken fick de fästa på affischer med teman som enligt kartläggningen är viktigast för utvecklingen av Berga. De fem viktigaste punkterna blev:

  • Platser för möten
  • Centrum
  • Tillsammans
  • Boende
  • Arbete och sysselsättning

En av dem som satte en röd prick vid temat ”Boende” var Farhia Abderahman.

– Många i Berga är trångbodda. Boende är för mig det viktigaste temat, säger hon och tillägger att hon tycker att det är jättebra med ett dialogmöte.

– Det borde ha gjorts för länge sedan.

Nästa dialogmöte blir den 28 februari.

Perspektivinsamling och samtal under hösten 2016

Dokumentet som går att ladda hem nedan innehåller den powerpointpresentation som redovisas vid dialogmötet i Bäckskolans matsal den 6 februari 2017.

Under hösten 2016 bjöd Linköpings kommun in personer som bor i Berga eller på annat sätt har anknytning till stadsdelen till samtal om Berga. Vissa teman eller områden återkom i flera personers berättelser. Totalt har 10 teman identifierats och detta dokument innehåller en sammanställning av dessa teman.

Alla tyckte inte lika och under varje tema redovisas därför olika perspektiv som beskriver personers eller gruppers olika ståndpunkt i förhållande till temat.

Samtal med boende i berga hösten 2016

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 19 juni 2017