2018 års kultur- och honnörsstipendiater och Lyra-priset

20 december 2018 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
2018 års kulturstipendiater är artisten Jonna Lee, jazzsångerskan Ellen Andersson och kulturaktören Lena Ilmarson. Honnörsstipendiater är skådespelaren Marie Göranzon, konstnären Björn Svensk samt journalisten Åsa Christoffersson. Kultur- och fritidsförvaltningens Sven Lyra-pris delas ut för tredje gången och går till robotkonstruktören Fredrik Löfgren.
Från vänster: Cecilia Gyllenberg Bergfasth kultur- och fritidsnämndens ordförande, Lena Ilmarsson, Ellen Andersson, Fredrik Löfgren, Björn Svensk, Åsa Christoffersson. Saknas på bilden gör Marie Göranzon och Jonna Lee. Foto: Jessica Mattsson / Linköpings kommun

Kulturstipendiaterna tilldelas 15 000 kronor. Utdrag från motiveringarna:

Jonna Lee - Med en utomvärldslig röst och ett konstnärskap som inte låter sig trängas in i en snäv genrebeskrivning, har denna internationella stjärna skapat ett innovativt artisteri för framtiden.

Ellen Andersson - Genom att använda rösten som instrument visar hon på stort musikaliskt mod och en stark känsla för stil, med vilka hon omprövar det klassiska och ger det en samtida prägel.

Lena Ilmarson – Denna teaterns eldsjäl har blivit en nyckelfigur i Linköpings kulturliv. Med humor och fantasi som ledord uppstår snabba vändningar, där dåtid och nutid möts i omtumlande berättelser.

Honnörsstipendiater 2018, ur motiveringarna:

Marie Göranzon - Genom en i det närmaste ikonisk karriär har denna kraftkälla kommit att bli en av de mest tongivande svenska skådespelarna. Det ligger verklig storhet i den superkraft som har placerat henne vid den konstnärliga frontlinjen.

Björn Svensk - Hans förmåga att blanda det folkliga och vardagsnära, med det säregna och avvikande, löper som en röd tråd genom de miljöer som han visar oss, där spåren av mänskligt liv glittrar till.

Åsa Christoffersson - Med en vurm för att blanda det fina med det fula och att uppskatta både högt och lågt har hon visat att det är sant, som hon själv har sagt: Utan kulturens aktörer vore hela samhället platt!

Lyra-priset 2018, ur motiveringen:

Fredrik Löfgren kan närmast beskrivas som en renässansmänniska. I likhet med Leonardo da Vinci kombinerar han till synes obesvärat teknisk briljans med konstnärlig sensibilitet!

Lyra-pristagaren erhåller en skulptur i Sven Lyras anda, i år skapad av konstnären Ulf Lundkvist.

Samtliga stipendier och Lyrapriset delas ut vid Kulturgillet torsdagen den 20 december.

Veronika Baumgardt, sakkunnig vuxenkultur, 013-20 62 73, veronika.baumgardt@linkoping.se

Sofie Berlin

Vik. mediekommunikatör