Våra medarbetare

Inom Kost & Restaurang har vi idag ca 220 medarbetare inom olika yrken. De flesta arbetar i våra restauranger som exempelvis kockar och restaurangbiträden.

 

Yrkesroller

I våra kök finns medarbetare som arbetar med måltiden utifrån sina olika yrkesroller. Här jobbar restaurangchefer, föreståndare för mottagningskök, kockar, specialkostansvariga och restaurangbiträden. 

Arbetet i våra kök består av att planera, förbereda och laga mat, skapa en välkomnande miljö, servera våra gäster och därefter diska, ställa i ordning och städa.

Utöver detta finns Kost & Restaurangs stab och ledning där affärsområdeschef, restaurangområdeschefer, kostekonom, HR-administratör och ekonom ingår.  

Oavsett yrke hjälper alla till att utveckla vår verksamhet på olika sätt, både genom sitt dagliga arbete och i olika grupperingar. Kökets kockar kan till exempel ingå i receptutvecklingsgruppen och specialkostansvariga träffas några gånger per termin för att arbeta med specialkostfrågor.

Träffa några av våra medarbetare

Vilka arbetsuppgifter har ett skolrestaurangbiträde?
Jag arbetar på en gymnasieskola där vi förbereder sallader, värmer och serverar mat och har hand om städning, disk med mera. Vi är fem stycken som jobbar och som varvar uppgifter veckovis så vi inte gör samma sak hela tiden. Den ena veckan kanske man är mer i matsalen och nästa i köket till exempel.

Vad tycker du om att arbeta inom Kost & Restaurang?
Jag trivs väldigt bra, vi har roligt tillsammans vi som jobbar och jag tycker om att jobba med mat. Jag blev tipsad om att söka efter att jag hade läst SFI och då jag inte kände så många här i Sverige, jag kommer ursprungligen från Turkiet, så det var ett bra sätt att träffa folk och få mer socialt umgänge. Jag trivdes så bra att jag sedan stannat kvar inom Kost & Restaurang i många år, har jobbat på ett par olika skolor under åren. Nyligen har jag även fått möjlighet att gå en traineeutbildning för att bli föreståndare, jag blev precis klar, det ska bli spännande att få utvecklas och ta ett nytt steg i karriären.

Hur ser dina arbetsuppgifter ut?
Jag ansvarar över tillagningen av mat på en grundskola där vi lagar ca 700 portioner per dag. Det handlar mycket om att förbereda och planera, vi jobbar med ett rullande menyschema för tio veckor i taget. Alla skolmatskockar samlas vid planeringsmöten tillsammans med vår kostekonom och bestämmer innehållet på menyn. Planering är väldigt viktigt då det handlar om att minska svinnet och se till att det ändå finns tillräckligt med mat för eleverna. Idag finns det tre rätter att välja mellan varje dag så det är en utmaning.  

Vad tycker du om att jobba inom Kost & Restaurang?
Det är en utmaning varje dag. Vi har väldigt viktiga gäster men jobbar också i en ständig uppförsbacke. Barn är kräsna och det är lite inpräntat att man inte ska gilla skolmaten, även om det har blivit mycket bättre. Och barnen äter bra av allt. Vi är viktiga i att vara med och skapa en positiv bild av skolmaten, genom att vi bemöter barnen på ett glatt och positivt sätt kan vi få samma bemötande tillbaka. Man lär ju känna barnen också vilket är väldigt roligt. Sedan är arbetstiderna bra det måste jag säga. Jag jobbade i ett annat kök tidigare i många år men har nyligen bytt arbetsplats vilket känns roligt, det är bra att det finns möjligheter att byta arbetsplats inom Kost & Restaurang. 

Hur ser dina arbetsuppgifter ut?
Jag har hand om tillagningen av all specialkost på gymnasieskolan där jag jobbar, vi är två stycken som delar på ansvaret och skiftar uppgifter varannan vecka. Varannan vecka lagar jag alltså mat och utgår från ordinarie meny men tar bort olika livsmedel och omarbetar, och varannan vecka har jag hand om salladsbaren och ser till att allt finns och att vi följer uppsatta kriterier. Sedan måste vi även vara tillgängliga för de som ska ha specialkost ute i serveringen, det finns en speciell disk för specialkost och vi svarar på frågor och liknande vid denna disk.

Vad tycker du om att jobba inom Kost & Restaurang?
Det är en stor organisation vilket är en trygghet, man har en säkerhet när det gäller uppbackning och vikarier. Det gör att jag slipper känna mig stressad för att bli sjuk eller liknande då det finns en vikariebank och det blir inte lika sårbart. En stor organisation innebär även att det finns möjligheter att utvecklas genom att byta arbetsplats till exempel. Vi har en väldigt bra sammanhållning där jag jobbar vilket självklart också är viktigt.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 15 maj 2019