Från laktosfri kost till låglaktoskost

Från och med höstterminen 2019 genomförs en förändring av kosten till dig som är laktosintolerant. Du som går i grund- eller gymnasieskolan kommer att kunna äta den vanliga maten nästan varje dag.

Vi serverar dig som är laktosintolerant i skolan specialkost de dagar som ingen av rätterna innehåller mindre än 2 gram laktos per måltid, t.ex. pannkaka och gratänger. Övriga dagar guidar vi dig till vilken av rätterna som du kan äta med hjälp av matsedeln (se nedan). Varje dag serveras måltidsdryck som är låglaktos. I förskolan serverar vi inte låglaktos som specialkost, läs mer nedan.

Kost & Restaurang

 

Laktosintolerans i Kost & Restaurang

Som laktosintolerant tål man att äta en viss mängd laktos (mjölksocker), man brukar räkna med att man kan äta mellan 2,5 till 5 g laktos per måltid beroende på hur känslig man är. Vi har gått igenom våra recept och alla recept som innehåller mindre än 2 gram laktos kommer vi att servera även till er som är laktosintoleranta. När vi serverar en maträtt baserat på ett recept som innehåller mer än 2 gram laktos per portion kommer vi laga låglaktoskost till dig. Till måltiden serverar vi laktosfri dryck till dem som önskar det. I skolrestaurangerna framgår det vilka maträtter som du kan äta. Det finns även en särskild matsedel för dig som är laktosintolerant på den här webbsidan.

Vad innebär det att vara laktosintolerant?

Som laktosintolerant har man en minskad förmåga att bryta ner laktos på grund av en minskad produktion av enzymet laktas. De allra flesta med laktosintolerans har fortfarande kvar produktion av enzymet laktas. Forskning har även visat att det är positivt att tillföra en mindre mängd laktos via kosten då det stimulerar laktasproduktionen i kroppen. Att äta en helt laktosfri kost ger en motsatt effekt. Det minskar den laktasproduktion man har.

Vissa människor föds med total brist av laktas men det är extremt ovanligt. I världslitteraturen finns endast ca 40 fall beskrivna.

Bra för barnen i förskolan

Laktosintolerans utvecklas först vid fem till sex årsålder. Får ett yngre barn problem som påminner om laktosintolerans före den åldern så beror det med stor sannolikhet på någon annat. Till exempel kan stora mängder juice ge reaktioner som påminner om laktosintolerans. Även sötningsmedel som finns i tuggummi, sockerfritt godis, halstabletter eller i kolsyrade drycker som läsk kan ge samma symtom.
Framförallt kan problemen bero på någon sjukdom som celiaki eller inflammatorisk tarmsjukdom. Båda sjukdomarna är allvarliga tillstånd. Får barnet då en laktosfri kost kan symtomlindring uppstå, och därmed fördröja en rätt diagnos. Vid problem som påminner om laktosintolerans är det därför mycket viktigt att söka hjälp via vården. För barnets bästa serverar Kost & Restaurang inte låglaktoskost till barn under fem års ålder då vi inte vill medverka till en fördröjning av att barnet får rätt diagnos. Detta är också vad Barnhälsovården rekommenderar. Läs mer på länkarna nedan.

Ingen sjukdom

Sammanfattningsvis, laktosintolerans räknas inte som en sjukdom utom är som tidigare nämnts en oförmåga att bryta ner laktos. Till skillnad mot glutenintolerans är det inte farligt att få i sig en mindre mängd laktos eftersom det inte ger upphov till några allvarliga skador. Forskning visar att det är en fördel för personer med låg laktasutsöndring att tillföra laktos via kosten. På så sätt ser man till att utsöndringen av enzymet inte helt upphör.

Läs mer på webbsidorna som vi länkar till här nedan:

Film om låglaktoskost

Ansökan om låglaktoskost

Är du laktosintolerant och behöver låglaktoskost ska du lämna skriftliga uppgifter om detta till Kost & Restaurang via ”Ansökan om specialkost för skola/förskola”. Skolsköterskan ska skriva under. Du behöver inget läkarintyg eller liknande.

Matsedel för låglaktoskost

Frågor och svar

Kontakt/mera frågor

Ta gärna kontakt med din skolrestaurang, din skolsköterska eller oss om du har fler frågor eller funderingar

Åsa Kullberg

Affärsområdeschef

Leanlink Kost & Restaurang

Skicka e-post till Åsa Kullberg

E-post: asa.kullberg@linkoping.se

Telefon: 013-20 74 94

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 3 december 2019