Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Laktosintolerans

Hos oss kan du som går i skolan och är laktosintolerant äta av den vanliga maten nästan alla dagar. Vi lagar bara specialkost de dagar som de ordinarie rätterna innehåller mer än 2 gram laktos per måltid, till exempel pannkaka och risgrynsgröt. Vi guidar dig till vilken av rätterna som du kan äta med hjälp av matsedeln (se nedan). Varje dag serveras måltidsdryck som är låglaktos. I förskolan serverar vi inte låglaktos som specialkost, läs mer nedan.

 

Kost vid laktosintolerans i Kost och restaurang

Som laktosintolerant tål man att äta en viss mängd laktos (mjölksocker), man brukar räkna med att man kan äta mellan 2,5 till 5 g laktos per måltid beroende på hur känslig man är. De maträtter som innehåller mindre än 2 gram laktos kommer vi att servera även till er som är laktosintoleranta. När vi serverar en maträtt baserat på ett recept som innehåller mer än 2 gram laktos per portion kommer att vi laga specialkost till dig. Till måltiden serverar vi laktosfri dryck till dem som önskar det. I skolrestaurangerna framgår det vilka maträtter som du kan äta. Det finns även en särskild matsedel för dig som är laktosintolerant på webbsidan Matsedlar förskola och skola.

Vad innebär det att vara laktosintolerant?

Som laktosintolerant har man en minskad förmåga att bryta ner laktos på grund av en minskad produktion av enzymet laktas. De allra flesta med laktosintolerans har fortfarande kvar produktion av enzymet laktas. 

Förskolan

Laktosintolerans utvecklas vanligtvis först vid 5 - 6 års ålder. Får ett yngre barn problem som påminner om laktosintolerans före den åldern så beror det med stor sannolikhet på någon annat. Till exempel kan stora mängder juice ge reaktioner som påminner om laktosintolerans. Även sötningsmedel som finns i tuggummi, sockerfritt godis, halstabletter eller i kolsyrade drycker som läsk kan ge samma symtom.

Problemen kan även bero på någon sjukdom, till exempel celiaki eller inflammatorisk tarmsjukdom. Båda sjukdomarna är allvarliga tillstånd. Får barnet då en laktosfri kost kan symtomlindring uppstå, och därmed fördröja en rätt diagnos. Vid problem som påminner om laktosintolerans är det därför mycket viktigt att söka hjälp via vården. För barnets bästa serverar Kost och restaurang inte låglaktosmåltider till barn under fem års ålder då vi inte vill medverka till en fördröjning av att barnet får rätt diagnos. Detta är också vad Barnhälsovården rekommenderar. Läs mer på länkarna nedan.

Laktosintolerans räknas inte som en sjukdom

Sammanfattningsvis så räknas inte laktosintolerans som en sjukdom, det är som tidigare nämnts en oförmåga att bryta ner laktos. Till skillnad mot glutenintolerans, det vill säga celiaki, så är det inte farligt att få i sig en mindre mängd laktos eftersom det inte ger upphov till några allvarliga skador. 

Läs mer på webbsidorna som vi länkar till här nedan:

Senast uppdaterad den 4 januari 2021