Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Laktosintolerans

Vi serverar dig som är laktosintolerant specialkost de dagar som ingen av de ordinarie rätterna innehåller mindre än 2 gram laktos per måltid, till exempel pannkaka och andra mjölkrika rätter. Övriga dagar guidar vi dig till vilken av rätterna som du kan äta med hjälp av matsedeln (se nedan). Varje dag serveras måltidsdryck som är låglaktos. I förskolan serverar vi inte låglaktos som specialkost, läs mer nedan.

 

Kost vid laktosintolerans i Kost och restaurang

Som laktosintolerant tål man att äta en viss mängd laktos (mjölksocker), man brukar räkna med att man kan äta mellan 2,5 till 5 g laktos per måltid beroende på hur känslig man är. Vi har gått igenom våra recept och alla recept som innehåller mindre än 2 gram laktos kommer vi att servera även till er som är laktosintoleranta. När vi serverar en maträtt baserat på ett recept som innehåller mer än 2 gram laktos per portion kommer att vi laga en specialkost till dig. Till måltiden serverar vi laktosfri dryck till dem som önskar det. I skolrestaurangerna framgår det vilka maträtter som du kan äta. Det finns även en särskild matsedel för dig som är laktosintolerant på den här webbsidan.

Vad innebär det att vara laktosintolerant?

Som laktosintolerant har man en minskad förmåga att bryta ner laktos på grund av en minskad produktion av enzymet laktas. De allra flesta med laktosintolerans har fortfarande kvar produktion av enzymet laktas. Forskning har även visat att det är positivt att tillföra en mindre mängd laktos via kosten då det stimulerar laktasproduktionen i kroppen. 

Vissa människor föds med total brist av laktas men det är extremt ovanligt. I världslitteraturen finns endast cirka 40 fall beskrivna.

Bra för barnen i förskolan

Laktosintolerans utvecklas vanligtvis först vid 5 - 6 års ålder. Får ett yngre barn problem som påminner om laktosintolerans före den åldern så beror det med stor sannolikhet på någon annat. Till exempel kan stora mängder juice ge reaktioner som påminner om laktosintolerans. Även sötningsmedel som finns i tuggummi, sockerfritt godis, halstabletter eller i kolsyrade drycker som läsk kan ge samma symtom.
Framförallt kan problemen bero på någon sjukdom som celiaki eller inflammatorisk tarmsjukdom. Båda sjukdomarna är allvarliga tillstånd. Får barnet då en laktosfri kost kan symtomlindring uppstå, och därmed fördröja en rätt diagnos. Vid problem som påminner om laktosintolerans är det därför mycket viktigt att söka hjälp via vården. För barnets bästa serverar Kost & Restaurang inte låglaktosmåltider till barn under fem års ålder då vi inte vill medverka till en fördröjning av att barnet får rätt diagnos. Detta är också vad Barnhälsovården rekommenderar. Läs mer på länkarna nedan.

Laktosintolerans räknas inte som en sjukdom

Sammanfattningsvis, laktosintolerans räknas inte som en sjukdom utom är som tidigare nämnts en oförmåga att bryta ner laktos. Till skillnad mot glutenintolerans är det inte farligt att få i sig en mindre mängd laktos eftersom det inte ger upphov till några allvarliga skador. Forskning visar att det är en fördel för personer med låg laktasutsöndring att tillföra laktos via kosten. På så sätt ser man till att utsöndringen av enzymet inte helt upphör.

Läs mer på webbsidorna som vi länkar till här nedan:

Film om låglaktosmåltider

Ansökan om låglaktosmåltid

Är du laktosintolerant ansöker du om låglaktosmåltid till Kost och restaurang via ”Ansökan om specialkost för skola/förskola”. Skolsköterskan ska skriva under. Du behöver inget läkarintyg eller liknande.

Matsedel för låglaktosmåltider

Frågor och svar

Kontakt/mera frågor

Ta gärna kontakt med din skolrestaurang, din skolsköterska eller oss om du har fler frågor eller funderingar

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 2 juni 2020

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: