Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Etikkortleken

Med hjälp av etikkortleken kan personalgrupper och studenter jobba med värdegrundsfrågor och etiska dilemman. Den består av frågor om bemötande, etiska dilemman och pedagogiska utmaningar. Varje fråga har flera dimensioner. Kortleken kan användas på flera sätt, i många olika situationer och sammanhang.

Etikkortleken har tagits fram av Leanlink, LSS Funktionsstöds Q-råd som arbetar med kvalitets- och värdegrundsfrågor. I Q-rådet finns representanter från alla arbetsgrupper inom LSS Funktionsstöd. Första upplagan av kortleken kom 2010 och en revidering påbörjades våren 2019.

Etikkortleken ska hjälpa oss i reflektioner och diskussioner om arbetssätt, etik och värderingar i bemötandet av de människor vi möter i vårt arbete. Etikkortleken kan användas på flera sätt, i många olika situationer och sammanhang. Låt din fantasi avgöra, eller använd de förslag som medföljer kortleken.

 

Frågor som finns i kortleken

  • En brukare har lagt ut utmanande bilder och uppgifter om sig själv på sociala medier. Hur agerar du?
  • Du är med en brukare på stan och möter en grupp ungdomar som skrattar, pekar och/eller säger fula ord om brukaren. Hur gör du i situationen och efteråt?
  • En brukare vill helst äta samma maträtt fem dagar i rad. Hur hanterar du det?

Vill du ha en etikkortlek

Vi erbjuder andra verksamheten att köpa etikkortleken. Den kostar 350:- och skickas per post om du inte kan/vill hämta den själv.

Senast uppdaterad den 2 november 2020

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: