Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Hemtjänst utförd av anhörig

LSS Funktionsstöd ansvarar för all hemtjänst som utförs av anhöriga, så kallad anhörigvård.

Äldre par vid datorn

 

I vissa fall kan en anhörig eller vän bli anställd som personal för att hjälpa dig. Det krävs en särskild bedömning av en handläggare på Social- och omsorgsförvaltningen.

Vid hemtjänst som utförs av anhörig, kan du exempelvis få hjälp med att äta och dricka, tvätta dig, klä dig och städa eller tvätta. Du får hjälp med det du inte klarar av själv.

För att få hemtjänst av anhörig behöver du ett beslut om det från Social- och omsorgsförvaltningen. 

Vill du ha vägledning ringer du till Äldrelotsen på telefonnummer 013 – 20 64 01.

Det är Leanlink och LSS Funktionsstöd som ansvarar för hemtjänst som utförs av anhörig.

Verksamhetschefen ringer till dig för att bestämma en tid för hembesök som passar dig och den som ska bli anställd. På hembesöket pratar vi mer om vad det är du behöver stöd och hjälp med, utifrån det beslut som du har fått.

Din anhörig eller vän blir anställd av LSS Funktionsstöd enligt kollektivavtal PAN.

Lönen betalas ut i efterskott månaden efter. Anställningstiden följer beslutet på hemtjänst av anhörig.

Arbetstiden beror på vad det står i beslutet. Den som blir anställd erbjuds att vara med på personalmöten och andra aktiviteter.

Socialtjänstlagen styr hur mycket kommunen får ta ut i avgifter av dig för hemtjänsten. Din avgift beror på vilken inkomst som du har och hur mycket hjälp du behöver. För att kommunen ska ta ut rätt avgift av dig så får du lämna in en inkomstanmälan.

Du kan också hämta blanketten om inkomstanmälan på vårt kontor på Hertig Karlsgatan 5a.

När kommunen har räknat ut vilken avgift som du ska betala får du ett brev hem med beslut om din avgift. Om du inte är nöjd med beslutet, kan du överklaga. I brevet står vart du då ska vända dig.

Räkning från kommunen

Avgiften för hemtjänsten betalas i efterskott. Räkningen kommer omkring den 20:e i månaden efter det att du haft hjälp.

Planerad frånvaro

Om du till exempel ska resa bort eller en tid bo hos en anhörig, meddelar du oss om att du vill göra ett uppehåll i din hemtjänst. Om du hör av dig sju dagar innan, så behöver du inte betala avgift.

Oplanerad frånvaro

Oplanerad frånvaro är till exempel om du blir sjuk och inlagd på sjukhus. Då behöver du inte betala någon avgift. Meddela oss via telefon eller mail och berätta att du är på sjukhuset.

Senast uppdaterad den 17 mars 2021