Utvecklingsplatser och arbetsträning

Idrott och Service erbjuder utvecklingsplatser där målet är att genom arbete på våra enheter utvecklas för att gå mot den externa arbetsmarknaden, studier eller annan insats.

Idrott och Service enheter

Ardako

Ardako är vår grafiska arbetsplats med eget uppdrag från Omsorgsnämnden, som är en del i Linköpings kommun.

På enhet Ardako arbetstränar personer med behov av aktivitet i förhållande till sin funktionsvariation.

Att formgiva en studentskylt, jobba fram en informationsskrift, trycka kuvert och visitkort, montera insynsskydd på fönster eller laminera pedagogiska små kort kan vara arbetsuppgifter hos oss.

Enkla kopieringar förekommer också.

Våra kunskapskrav är vilja, engagemang och intresse av att lära sig olika dator- och maskinprogram. Våra största maskinerna trycker i storlek upp till tapetvåder och skyltfönsterfrostning.

Noggrannhet och ordning och reda är bra egenskaper att ha för att arbeta hos oss. Färg och form med hjälp av Adobes designprogram Photoshop och Illustrator, är något vi på Ardako lär våra medarbetare att använda.

Produktion

Enhet Produktion är vår arbetsplats med tillverkning och skapande i trämaterial och textil.

Hos oss har vi stora ytor och en generös maskinpark som klarar av att hantera våra kunders beställningar. I lokalen finns även en målarverkstad.

Att exempelvis göra en liten leksaksbil till förskolan och en köksbänk med diskmaskin, spis och tvättställ i trä, är arbetsuppgifter som kräver kunskap. Att tapetsera en stol eller sy är vanliga arbeten.

Produktionsenheten kräver kunskap i bland annat färg och form samt maskinkunskap.

Andra kunskaper som är bra att ha är material- lära inom trä och textil.

Service

Enhet Service är en arbetsplats med många varierande arbetsuppgifter. Där fraktar vi papper och kontorsinredning, sköter om våra interna kläder på Idrott & Service, hanterar och lånar ut material till skolornas natur- och teknikverksamhet (NTA) samt har en maskinverkstad som lagar våra egna maskiner.

Maskiner som vi lagar är bland annat gräs-klippare, traktorer, bilar och cyklar.

Vi har tre traktorer som servar våra skogslag och övriga verksamheter i Linköpings kommun.

Att arbeta hos oss inom Service kräver kunskap i ordning och reda, noggrannhet samt kroppsstyrka för att lyfta tunga föremål rätt. I verkstaden kräver vi även maskinkunskap och i vissa fall kunskapen att kunna svetsa.

Natur

I vår enhet Natur finns våra utegrupper som sköter om naturvårdsområden, parkområden, motionsanläggningar och kommunens utebad. Vi arbetar med naturvård där vi tar hand om sly, träd och gräs i områden i och utanför vår stadskärna. Vi oljar in skyltar och informationstavlor av trä runtom våra naturvårdsområden.

På sommaren sköter vi om några öar i södra delen av Linköpings kommun med vedpåfyllning, skötsel av utetoaletter och sophantering.

Åt Länsstyrelsen utför vi fornvård. Fornvård eller fornminnesvård som det också kan heta, innebär att praktiskt vårda, skydda och tillgänglig-göra fornlämningar och kulturlandskapsmiljöer. För oss innerbär det att vi tar bort högt gräs med skärande verktyg innan blomning sker.

Att arbeta hos Naturenheten kräver utbildning i bland annat skogsarbete så som körkort för motorsåg och röjsåg och grönt kort i naturvård. Hos oss är det även bra att ha ordningssinne då vi ska se till att det är helt och rent på våra anläggningar.

Idrott

Enheten Idrott är en del av Idrott & Service och sköter om Sporthallen, Isovalen, Friidrotts-

arenan, Linköpings arena och 32 fotbolls-planer.

Att arbeta på en idrottsarena som vaktmästare kräver utbidning på vanligt gräs, konstgräs, maskinkunskap och på vintertid även is-kunskap. I arbetet ingår också att kommunicera med idrottsföreningarna och ordna med matcher, tävlingar och träningar.

En konferens och elitmatch ena dagen till konsert nästa dag kan vara en verklighet. Positivt bemötande och kundhantering är vår vardag.

Café och Städ

Inom enheten Café- och städ ingår servering av fika och mat samt lokalvård till våra kunder.

Vi driver en egen caféverksamhet i Vidingsjö motionscentrum.

Fikaservice levererar fika och lunch på beställning av kommunens verksamheter. Vi har en orderstock på cirka 11 000 order per år. Vårt arbete kräver en god organisationsförmåga.

En order börjar med beställning och leverans av livsmedel, går sedan vidare till planerings-

stadiet där planering av tillagning samt leverans sker. Själva leveransen skickas sedan ut med någon av våra utkörningsbilar.

För att arbeta på enheten Café- och städ behöver du vara intreserad av, och ha kunskap om, råvaror och inköp. Du behöver vara noggrann samt tycka om att möta människor och ge service.

 

 

 

 

 

Hur gör jag för att få en plats på Idrott och serivce?

För att börja arbeta hos oss måste du gå via arbetsförmedlingen eller Jobb- och kunskapstorget. Om du inte redan är i kontakt med dem kan du läsa mer på deras hemsidor om hur du går tillväga.

Arbetsförmedlingen

Skyddat arbete hos offentlig arbetsgivare (OSA), vänder sig till dig som har nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning. Målet med anställning är att leda till externt arbete, studier eller annan insats.

Arbetsförmedlingen ger även hjälp om du exempelvis är ny i Sverige eller varit arbetslös länge.

Jobb- och kunskapstorget

Om du inte berörs av arbetsförmedlingens insatser, kan du kontakta Linköpings kommuns jobb- och kunskapstorg som kan hjälpa till och vägleda dig. 

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 26 februari 2019