Berzeliusskolan

Berzeliusskolan

Vill du gå en utbildning inom naturvetenskap eller teknik är Berzeliusskolan något för dig. Vi erbjuder två högskoleförberedande program som båda ger en bred behörighet till framtida studier, samt erbjuds två introduktionsprogram. Skolan präglas av en familjär känsla och att eleverna trivs på skolan. Gå vidare till nästa sida för att få veta mer och kontakta oss, välkommen!

Studera på Berzeliusskolan

På Berzan får man vara den man vill! Här finns alla personligheter och stilar och det är något som bidrar till Berzanandan. Skolan präglas av hög trivsel och familjär stämning.

Vill du gå en utbildning inom naturvetenskap eller teknik är Berzeliusskolan något för dig. Vi erbjuder två högskoleförberedande program som båda ger en bred behörighet till framtida studier. Även om natur- och teknikprogrammet till största del är teoretiska utbildningar satsar vi mycket på praktiska inslag med många laborationer och projekt där du får användning av dina teoretiska kunskaper.

Skolan kännetecknas av nyrenoverade, fräscha lokaler och modern utrustning. Storleken på skolan möjliggör även en stor bredd när det gäller valbarhet och fördjupningar i olika ämnen.

Redan första dagen tas du omhand av våra faddrar som hjälper dig att komma in i skolans gemenskap. Vi har även en driftig elevkår som anordnar många aktiviteter som skapar trivsel och sammanhållning. Det finns en väl utbyggd elevhälsa om du behöver stöd och hjälp. Där ingår skolsköterska, kurator, psykolog, studie och yrkesvägledare samt specialpedagog och speciallärare.

Videochatt och e-post
 

Här nedan har du möjlighet att videochatta med skolan och ställa frågor direkt i videochatten. I videochatten kan du också lyssna på information utan att ställa frågor om du föredrar det. Observera att du kommer bli insläppt i videochatten i mån av plats. Utbudet av videochattar kan se olika ut mellan skolorna. En del har videochatt speciellt för ett särskilt program eller endast allmän information om skolan. Om det är fullt så kan du också välja att eposta din fråga vid lämplig mailfunktion. Symbolerna visar var det finns möjlighet till videochatt eller e-post.

Anslut med PC, Mac eller Chromebook

För den Linköpings digitala gymnasiemässa används Google Meet. Du kan ansluta till dessa digitala mässmontrar direkt via webbläsaren. 

Om du redan är inloggad på ett Google-konto kan du välja att ansluta direkt med det genom att trycka på någon av länkarna till skolans videochattar. Om du vill ansluta anonymt rekommenderas du öppna länken till videochatten i ett inkognitofönster/privat fönster.

Anslut anonymt med Chrome eller Firefox på PC eller Mac

Högerklicka på länken och välj “Öppna i ett inkognitofönster”. Skriv valfritt alias i namnfältet och tryck sedan "Be om att få gå med". Skolpersonalen släpper då in dig så fort de kan.

Anslut anonymt med Safari på Mac

Högerklicka på länken och håll ner "alt"-tangenten. Välj “Öppna länk i nytt privat fönster". Skriv valfritt alias i namnfältet och tryck sedan "Be om att få gå med". Skolpersonalen släpper då in dig så fort de kan.

Observera: att ansluta med kamera och mikrofon

När du öppnar Meet första gången får du välja om du vill godkänna användning av mikrofon och/eller kamera. Observera: du kan alltid välja att inte sätta på mikrofon och/eller kamera, men om du ångrar dig och vill sätta på det rekommenderas du stänga fönstret och öppna länken igen i inkognitofönster/privat fönster för att åter få upp dialogrutan.

Anslut med mobil eller surfplatta

För den Linköpings digitala gymnasiemässa används Google Meet. För att ansluta med iOS eller Android behöver du ett Google-konto och appen Google Meet.

När du klickar på länken till ett av mötena så kommer App Store/Playbutiken öppnas om du inte har appen installerad. Om du redan har laddat ner appen så öppnas appen direkt och du får välja vilket Google-konto du vill nyttja, om du har flera.

Du kan välja att ansluta med eller utan ljud och bild innan du ber om att få gå med. Skolpersonalen släpper då in dig så fort de kan.

Personuppgifter som hanteras i e-mötena behandlas av Bildningsnämnden för att tillhandahålla e-mötet. Personuppgiftsansvarig är Bildningsnämnden.

Du har ett antal rättigheter enligt dataskyddsförordningen:

  • Du har rätt att kontakta oss om du vill ha ut information om de uppgifter vi behandlar om dig.

  • Du kan även kontakta oss för att begära rättelse, för att begära att vi begränsar behandlingen, för att göra invändningar eller begära radering av dina uppgifter.

  • Du kan även vända dig till Integritetskyddsmyndigheten med klagomål. Mer information om dina rättigheter och hur Bildningsnämnden behandlar dina personuppgifter finns på kommunens hemsida.

Om du har frågor om personuppgiftsbehandlingen eller dina rättigheter som registrerad kan du kontakta kommunens dataskyddsombud.

 

Våra program

Du kan även ställa frågor via epost till Berzeliusskolan

Vilka behörigheter kan man få till högskolan?
Examen från både Teknikprogrammet och Naturvetenskapliga programmet erbjuder en stor bredd av valmöjligheter när det gäller att välja utbildning efter gymnasiet. I alla våra studievägar finns t.ex. möjlighet att läsa Matematik 4 och Fysik 2. Under dina år på gymnasiet kan du själv välja vad och hur mycket behörighetsgivande kurser du vill läsa.

Vad kan du bli efter avslutat program?
Du har ingen yrkesutbildning med dig efter studenten från NA eller TE. I stället har du en stor bredd av valmöjligheter till olika utbildningar på högskolan och universitet, men även andra utbildningsvägar som Yrkeshögskolan. Läkare, civilingenjör, ekonom, psykolog är bara exempel på utbildningar som finns på högskolan. Dina val avgör vilka utbildningar du blir behörig till direkt efter examen. På Yrkeshögskolan finns kortare utbildningar till t.ex. automationsingenjör, logistiker eller tandsköterska. Du som väljer Teknikprogrammet kan fortsätta med ett fjärde år som leder direkt ut i arbetslivet.

Är matematik och fysik svårare på natur och teknik?
Matematik och fysik fyller en stor del av båda programmen så det är viktigt är att du är intresserad av dem liksom övriga naturvetenskapliga eller tekniska ämnen. Det är inte svårare än på andra program men det är mycket så om du tycker matte är det tråkigaste som finns ska du kanske fundera över ditt val. Du kommer dock möta många engagerade lärare som gör sitt bästa för att hjälpa dig framåt och ha kul längs vägen.

Hinner man med sina fritidsaktiviteter om man vill läsa på NA eller TE?
Du behöver vara beredd på att använda någon timme varje dag, efter skolan, till skolarbete. På så sätt kommer du hela tiden känna att du är i fas med vad du lär dig och kan känna dig väl förberedd till examinationer. Under år 1 kommer du kunna gå en liten kurs i studieteknik så att du inte ska behöva hamna i stress och även känna att du hinner med andra aktiviteter än skola. Att må bra och ha roligt är verkligen också viktigt.

Vad finns det för stöd och hjälp att få på skolan?
Det finns ett välrustat elevhälsoteam på skolan med heltid kurator, skolsköterska, skolpsykolog, två studie- och yrkesvägledare, samt tre olika specialpedagoger/speciallärare i svenska, engelska respektive matte. Det finns också flera räknestugor samt stödtimmar i många andra ämnen.

Vilken inriktning ska jag välja på NA eller TE?
Viktigast är att välja rätt program, inriktningsvalet är preliminärt. Man väljer inriktning först när man har gått en termin på programmet, i årskurs 1.

Kan man/måste man läsa språk på teknik?
På NA är det obligatoriskt att läsa språk under sitt första år, på TE är det frivilligt men möjligt. Du använder då de kurspoäng som är avsatta för individuellt val. I båda programmen är det möjligt att fortsätta läsa språk både år 2 och 3.

Hur ansöker man till spetsutbildningen i matematik på natur?
Du söker spetsprofilen som en egen studieväg, den kommer finnas som ett alternativ på den ordinarie söksidan. Det finns 30 platser. Dina betyg i matematik viktas högre vid antagningen. I augusti börjar du nästan direkt med Matematik 2c så du behöver ha kunskaper motsvarande Matematik 1c när du börjar. Berzan erbjuder en distanskurs i Ma1c under våren i årskurs 9. Till den kan du anmäla dig genom att besöka spetsutbildningen under mässveckan eller genom att mejla studie- och yrkesvägledaren för NA på [email protected]

Vad är berzanandan?
Berzanandan är vad vi kallar den sammanhållning och allmänna trivsel som råder på skolan. På berzan umgås eleverna utanför sina klasser och program och detta beror inte bara på de naturliga mötesplatser du hittar runt om i våra lokaler, utan också de stora likheterna mellan programmen och eleverna som läser dem. Några citat som beskriver andan är: “Man ska inte överleva skolan, utan leva den” eller “Här får alla ha sin egen stil”.

Finns det några studentföreningar på skolan?
Det finns på skolan en mycket engagerad elevkår, Berzans Elevkår. Elevkåren utgår från att du som elev inte bara ska överleva din gymnasietid, du ska leva den! För att uppnå detta erbjuder kåren ett flertal dags- och kvällsaktiviteter, service i form av påverkansarbete och rabatter samt möjligheten att bilda sektioner för elever som delar ett intresse.

Öppet hus

Berzeliusskolan
20/1 Se skolans hemsida för mer information

21/4 klockan 18:00-20:00