Affärsmöjligheter med Nederländerna

Är du intresserad av att etablera dig eller växa på den nederländska marknaden? Nederländernas ambassadör i Sverige, Ines Coppoolse, ger här sin syn på vilka områden som vi har störst nytta av att samverka kring!

Färgglada tulpaner med en väderkvarn i bakgrunden

 

Nederländernas ambassadör i Sverige, Ines Coppoolse, besökte Linköping i september och delade med sig av sin syn på hur samverkan och näringslivsutveckling kan se ut mellan länderna. En samverkan vars början sträcker sig långt bak i historien.

För visste du att Sveriges första internationella ambassad öppnade i Haag år 1614 och då banade väg för vad som kommit att bli en lång tradition av utbyte mellan Sverige och Nederländerna? Och vem i Sverige känner inte till Louis De Geer, som är en känd nederländsk-svensk köpman och industriidkare som gjort ett starkt avtryck i svensk näringslivshistoria.

Många faktorer förenar oss. Här presenterar vi några av de områden som Ines Coppoolse pratade om under sitt besök, som inom båda länderna är starka branscher och utvecklingsområden. Dessa områden kan bidra till långsiktig näringslivsutveckling tillsammans.

Jordbruk och livsmedel         

Livsmedelssektorn och jordbruket är stora marknader för båda länderna. Innovativa lösningar för jordbruk utvecklats dock på lite olika sätt. I Nederländerna har man utvecklat förmågan att odla på tak och vatten – för det sistnämnda används de omfattande vattenkanaler som finns i landet. I Sverige har vi kommit längre med det som kallas vertical farming – när man odlar på höjden i växthus. Här kan länderna lära sig av varandra och hitta områden att samverka kring. Ett livsmedel som förenar länderna är mejeriprodukter, med hög konsumtion av mjölk, ost och yoghurt. Våra länder är även två stora potatisodlare.

Energi och miljö

Båda länderna arbetar långsiktig med att hitta lösningar för förnybar energi. Vindkraft, solenergi och förmågan att använda avfallsförbränning till att skapa förnybar energi har kommit långt i Nederländerna och Sverige. Inom de här områdena tittar dock Nederländerna mot Sverige för att kunna utveckla sig och bli ännu bättre, enligt Ines Coppoolse.

Innovation, högteknologi och start-ups

Tittar man på världens Global Innovation Index listas Sverige och Nedländerna högt upp i många kategorier. Företag i Nederländerna har exempelvis utvecklat WiFi samt CD- DVD- och Blu-ray-tekniken. Sverige har i sin tur alltid legat i framkant inom exempelvis mobilkommunikation (3G, 4G och 5G). Det finns en tradition hos båda länderna att främja samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga systemet vilket skapar en hävstång för innovationskraft och utveckling. Det här visar sig bland annat genom att båda länderna har väl utvecklade system för att främja start-ups och entreprenörskap.

Forskning och hälsa

Ett högt ansett välfärdssystem inom sjukvård finns i båda länderna. Den medicinska forskningen är omfattande och om Nederländerna är känt för en integrerad sjukvård (samordnad och effektiv sjukvård) är Sverige mer känt för sin kompetens inom specialistsjukvård. Även här kan länderna utvecklas av varandras erfarenheter för att erbjuda bättre lösningar.

Kultur och mode

I Nederländerna finns det kända klädmärket G-star som är populärt i Sverige. I Nederländerna står klädmärket Filippa K för det motsvarande. Tittar vi historiskt så blev Nederländerna år 2007 Filippa K:s första internationella marknad utanför Skandinavien. Båda länderna huserar kända DJ:s som Tiesto och Swedish House Mafia. Även spel och simuleringar är stort i respektive nation.

Är du intresserad av affärer med Nederländerna?

De här är några av många intressanta förutsättningar som finns tillsammans med Nederländerna. Är du intresserad av att etablera, utveckla eller växa på den Nederländska marknaden, eller komma i kontakt med företag i där? Hör av dig till Näringsliv och tillväxt inom Linköpings Kommun, så hjälper vi till!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 25 september 2018