Ambassadörens besök gav Linköpingsföretag affärschanser

I början av året öppnade Litauen ett honorärkonsulat i Linköping då Litauens ambassadör Algimantas Rimkunas deltog. Den 22 maj gjorde ambassadören ett återbesök.
– Linköping är en intressant stad och vi finns i samma ekonomiska ekosystem, förklarade ambassadören.

Från vänster ambassadör Algimantas Rimkunas, landshövding Elisabeth Nilsson, borgmästaren Helena Balthammar och konsuln Ulrik Lindblad framför Litauens honorärkonsulat i Linköping.

Han och ambassadens handelsattaché Justinas Pagirys togs emot av borgmästaren Helena Balthammar och besöket arrangerades i samarbete med landshövding Elisabeth Nilsson samt Linköpings än så länge enda konsul Ulrik Lindblad.

Dagen började med ett besök på Sectra följt av en träff på det litauiska honorärkonsulatet, vilket finns i Creactive, Science Park Mjärdevi.

– Det är svårt att hitta en bättre plats för möten, förklarade konsuln.

Nästa generations e-handelsplats

Här fick två startup-företag möjlighet att presentera sig. Först ut var Kristofer Skyttner från SkyMaker. De har utvecklat nästa generation e-handelsplats som gör att kunden kan konfigurera sig produkt på nätet varefter önskemålen omvandlas till ritningar som skickas direkt till maskinerna.

– Kostnaden för skräddarsytt blir densamma som för volymproduktion och vi kan flytta hem tillverkning från Kina, så att kunderna slipper tio veckors transporttid, berättade han.

Ambassadören, med ett förflutet som forskare i ekonomi, lyssnade uppmärksamt. Under de första åren efter självständigheten 1990 sågs de baltiska staterna som Kina fast på närmare håll. Efter EU-inträdet 2004 har kostnader och levnadsstandard gått upp, vilket gör denna fjärde generations industrilösning lika intressant som i Sverige.

Odlingssystem för företag

Näst i tur var Erik Söderby från Sios, Sustainable innovations of Scandinavia, som utvecklar högteknologiska system för stadsodling. Målgruppen är hotell, restauranger och andra med behov av odlingar som sköter sig själva.

– Det började med att min trädgårdsintresserade sambo var bortrest i några veckor. När hon kom hem hade jag lyckats ta död på växterna. Vi utvecklade en teknisk lösning så att det inte skulle upprepas, berättade han.

Första tanken var att sälja odlingssystemen till konsument, men en marknadsundersökning visade att det redan fanns aktörer på den marknaden. Dessutom var systemet lite väl avancerat för en hobbyist, så nischen blev business to business.

Även här väcktes ambassadörens och i synnerhet handelsattachéns intresse.

– Litauen är den fjärde största underleverantören i världen av möbler till Ikea. Här finns både en marknad för den här typen av produkter och underleverantörer. Vi måste diskutera vidare, replikerade Justinas Pagirys, handelsattaché vid ambassaden. 

Flexibel arbetsplats

I samband med lunchen fick ett tredje företag möjlighet att presentera sig, det snabbt växande och nyskapande kontorshotellet DoSpace med arbetsplatser på två ställen i Linköping och i Norrköping. Grundaren Niclas Söör avslöjade att nästa etablering kan bli Gävle.

Även han fick positiva signaler om att Litauen har behov av denna verksamhet, inte minst eftersom landet hårdsatsar på IT-utveckling, särskilt inom det finansiella området. Behovet växer av kreativa och flexibla arbetsplatser.

Dessa nytänkande Linköpingsföretag fick inom loppet av någon timme affärsmöjligheter serverade genom ambassadörens besök.

Nästa stopp blev Saab. Där fanns affärsmöjligheterna inom andra områden än flyg, beroende på att Litauen inte har något flygvapen. Luftrummet bevakas av andra Natoländer.

Neutral handelsbalans

Litauen är störst bland de baltiska staterna, både till yta och befolkning. Sverige är den största investeraren och de ledande bankerna och telefonbolagen är svenska. Handelsbalansen med vårt land är närmast neutral. Litauen exporterar främst möbler och importerar bland annat maskiner och fordon. 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 30 maj 2018