Brittiske ambassadören om Brexit

Den brittiske ambassadören David Cairns besökte Östergötland i mitten av februari och för att prata om Brexit med både företag och brittiska invånare i Sverige.

Den brittiska ambassadören David Cairns

 

– Vi vet inte hur det blir, mer än att handel och samarbeten kommer att fortsätta i den verkliga världen utanför politiken, var ambassadörens bedömning.

Träffade regionens företag

Han började sitt besök med ett rundabordssamtal hos Östsvenska handelskammaren i Norrköping. På plats fanns flera av regionens företag som var nyfikna på hur Brexit kan komma att påverka dem.

Enligt ambassadören är den troliga utgången ett ordnat utträde med avtal. Men det finns en chans - eller risk beroende på hur man ser det, för en folkomröstning som gör att Storbritannien stannar kvar eller att det blir ett utträde utan avtal. Ett utträde utan avtal kallas hård Brexit.

– Även med en hård Brexit kommer EU-regler och annat att gälla fram till slutet av 2020, början av 2021. Under den tiden kommer nya avtal att förhandlas fram.

Fortsatt en del av Europa

Samtidigt stack inte David Cairns under stolen med att inget är skrivet i sten och att vi inte har alla svar idag. Arbetet pågår med att ett utträde ska påverka Storbritannien och dess omvärld så lite som möjligt.

Han påpekade att det bor 3,5 miljoner EU-medborgare i Storbritannien, varav 100 000 är svenskar. Tusen svenska företag har verksamhet i Storbritannien. Vidare är Storbritannien den största bidragsgivaren till EU:s forskningsprogram, ett samarbete som kommer att fortsätta hur det än går. Med eller utan medlemskap i EU fortsätter Storbritannien att vara en del av Europa.

Brittiska medborgare i Linköping

David Cairns besökte även Linköping, där det bor 220 brittiska medborgare äldre än 18 år. Mer än hälften kom till stadshusets fullmäktigesal för att få svar av ambassadören om Brexit och hur utträdet kan påverka britter bosatta i Sverige.

På samma sätt som det inte är klarlagt hur svenska bosatta i Storbritannien påverkas, fanns inga säkra svar om britter bosatta i Sverige. Men ett säkert besked fick de församlade britterna av Linköpings borgmästare Lars Vikinge.

– Vi behöver er här i Linköping. Ni bidrar med kompetens och ett internationellt perspektiv, vilket bidrar till att Linköping blir en ännu mer attraktiv plats.

Om Brexit

Efter folkomröstningen ansökte den brittiska regeringen om utträde den 29 mars 2017, med två års uppsägningstid. Det troliga är att man lämnar den 29 mars 2019, med eller utan avtal.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 28 februari 2019