Näringslivsdiamant med bra timing

Bra timing är utmärkande för framgångsrika entreprenörer. Tommy Johansson är en sådan. Han blev Linköpings Näringslivsdiamant 2018 på rätt dag.
– Det var min sista som VD för AMRA, berättar han.

Tommy Johansson tar emot pris på scenen

Från vänster: Näringslivsdirektör Pia Carlgren, Tommy Johansson och konferencier Mikael Tornving

AMRA var det andra bolaget som Tommy Johansson har tagit från idé till internationellt framgångsrikt och sedan klivit tillbaka för att underlätta internationaliseringen. Tidigare handlade det om start-up bolaget C3 Technology som utvecklade fotografiska kartor i 3D. Köpare var Apple och tekniken finns numera i varenda iPhone.

Tommy kallar sig själv för återfallsentreprenör och satsar nu på att i olika roller göra om resan.

– Jag går vidare till nya startup-bolag, i styrelser, som konsult och affärsängel och i samarbete med företagsinkubatorn Lead, säger han. 

Vill underlätta internationalisering

Tommy var den först anställde på AMRA, som startades 2010 av två forskare på Linköpings universitet. Under hans ledning har bolaget skördat stora framgångar, i synnerhet i USA. Följden blev beslutet att träda tillbaka som VD.

– Halva marknaden finns i USA. Om AMRA ska bli ett framgångsrikt globalt bolag så måste vi ta den amerikanska marknaden och därför behöver bolaget en amerikansk VD. Huvudkontor och utveckling blir kvar i Linköping och jag behåller min ägarandel, säger Tommy. 

Sista dagen som VD blev han alltså Linköpings Näringslivsdiamant. Tommy känner sig mycket hedrad, men ser det också som en vink att fortsätta med nya bolag.

En lagledare

Tommy är noga med att påpeka att han som VD är lagledare. Ett förflutet som lagkapten inom lagidrotter lever vidare i form av vinnarinstinkt och en känsla för teamet.

– Näringslivsdiamanten är ett erkännande av våra grundares och medarbetares insatser, säger Tommy och lägger till en stödjande hustru. 

Näringslivsdiamanten delas ut av Linköpings kommun till en person som visat förmåga att skapa långsiktig utveckling och tillväxt och som har positionerat Linköping som staden där idéer blir verklighet. Det har Tommy Johansson gjort två gånger och utmärkelsen sporrar honom till nya insatser.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 29 oktober 2018