Reflektioner från Kina

Erik Åqvist, näringslivsutvecklare på Linköpings kommun, berättar om studieresan till Kina som genomfördes november 2018.

Montage av bilder från Kina, inklusive en gruppbild, ett foto på Shanghai och Ikeas logga

 

Under drygt en vecka har vi varit på plats i Kina för en studieresa. I delegationen finns 14 företag och investerare samt representanter från Lead, Science Park Mjärdevi, Norrköping Science Park, Östsvenska handelskammaren, Svenska konsulatet och Sveriges ambassad i Beijing. Vi ska avsluta vår vistelse i Kina med att besöka China Hi-Tech fair.

Tidigare i veckan har vi träffat företag och lokala representanter i Shanghai och Guangzhou. Det har varit väldigt fascinerande att höra representanter för bland annat Volvo, IKEA och SKF berätta hur de ser på sin närvaro och fortsatta utveckling i Kina. Men också att höra från kinesiska företag och representanter kring hur de ser på svenska företag, varumärken och de värden Sverige representerar.

Tio gånger större än USA

När vi tidigare i år besökte Palo Alto och Silicon Valley märkte vi snart att allt i USA är minst tio gånger större än i Sverige. Amerikanerna sa då att när man kommer till Kina skalas det upp tio gånger till. Efter att ha besökt Kina förstår jag bättre vad de menade. Inte minst när vi idag, går på China Hi-Tech fair i Shenzhen. Det är en av världens största techmässor. 140 000 kvadratmeter, 3 000 utställare och 500 000 besökare.

Utvecklingen och omvandlingen till ett digitaliserat samhälle går enormt snabbt i Kina. Infrastrukturinitiativ och byggnation sker i en otrolig takt i städerna utmed vår resrutt.

Kinas konkurrenskraft bör inte underskattas

En del ser fortfarande på Kina som ett land vars ekonomi endast är baserad på billig tillverkning och dåliga kopior – men det är en bild vi måste revidera då den grovt underskattar Kinas konkurrenskraft. Digitaliseringen i vardagen har kommit häpnadsväckande långt.

En modern kines gör verkligen allt via sin smartphone. De ligger även i framkant gällande elektrifieringen av bilflottan, självkörande fordon, artificiell intelligens, robotar och drönare. Även i att implementera de nya möjligheter Internet of Things (IoT) och kommande 5G-teknik erbjuder i sin industriproduktion och logistik. Utvecklingshastigheten är rent ut sagt galen.

En gyllene chans för näringslivet

I Linköping bör vi vara stolta över att ha byggt relationer med Guangzhou och Palo Alto sedan 20 år. Det är en gyllene chans att vi som stad, långt upp i norra Europa kan erbjuda våra företag och investerare kontakter på en nivå som skulle vara otänkbar utan dessa förbindelser. Att det just blev de två regioner i världen som nu är epicentra för den snabba omvandling som sker, är tursamt. 

/Erik Åqvist, näringslivsutvecklare Linköpings kommun

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 18 december 2018