Unga har testat att driva företag på sommarlovet

Under sommarlovet har de nio deltagarna i Sommarföretagaren jobbat hårt med att starta upp och driva sina egna företag. För vissa gick det enligt plan medan andra fick kämpa lite hårdare för att nå dit de ville, men de var alla överens om att det var en rolig och nyttig upplevelse.

Två glada ungdomar tittar in i kameran

Maryam och Mohammed Al Helli som var med i Sommarföretagaren 2018

En kväll i slutet av augusti bjöd Linköpings kommun in Sommarföretagarna och deras coacher till Stadshuset. Efter en utbildningsvecka i början av sommaren har ungdomarna själva drivit sina företag under sommarlovet. Till stöd har de haft en personlig coach från näringslivet, som har ställt upp ideellt på sin semester. Nu fick de alla berätta hur det hade gått.

- Vi lägger ingen värdering i om företaget har gått ”bra” i den bemärkelsen att ni har tjänat mycket pengar eller inte. Ett sommarföretag går ut på att lära sig och att testa sina vingar som företagare, inledde Stefan Brissle som är lärare i projektet.

Flera vill fortsätta

Först på schemat stod Sommarföretagarna själva. Var och en fick dela med sig av vad som hade gått bra, vad som hade varit svårt och om de ville fortsätta med företagandet på något sätt.

Alfred Sundstedt var en av deltagarna. Han har utvecklat en app som ska förenkla försäljningen för skolklasser och föreningar som vill samla in pengar. Han konstaterade att det var ont om tid att lyckas med allt han ville göra under ett kort sommarlov, men att det hade gett en bra grund.

- Jag vill rikta ett stort tack till Sommarföretagaren och är glad att jag fick möjligheten att vara med. Dessutom blev jag matchad med en jättebra coach som nu har blivit en vän för livet. Efter denna erfarenhet vill jag starta företag på riktigt.

En annan deltagare var Mohammed Al Helli, som spenderade sin sommar med att reparera mobiler och datorer. Han tog plats på Stora torget under tre veckor där det ofta var kö fram till bordet och hans tjänster.

- Flera kunder har kontaktat mig efteråt och vill att jag ska hjälpa dem igen. Jag ska fortsätta med företaget och letar nu efter en lokal i centrum.

Nyttigt att vara coach

Sedan fick coacherna dela med sig av sina erfarenheter av sommaren och var inte sena med att berömma deltagarnas driv och engagemang. De höll alla med om att det hade varit givande att vara coach och de tog själva med sig lärdomar från utbytet.

- Det har varit lärorikt och inspirerande att vara sommarcoach för Ebba. Hon har ett sånt fantastiskt driv och engagemang kring sin affärsidé. Tillsammans har vi varit ett team som har arbetat fram ett varumärke för Ebbas företag som vi har utgått ifrån när hon ska fatta beslut.
Tack för att jag har fått vara med - det har varit ett nöje, sa coachen Louise Jonsson från Levilja.

Inspirerande entreprenörsresa

Sist men inte minst var entreprenören Tomas Tränkner inbjuden för att dela med sig av sin resa och sina lärdomar som inspiration. Tomas arbetar idag professionellt med poddar, bland annat podden Entreprenörsdriv. Det var något han började göra på fritiden, utan en tanke på att det skulle bli något mer av det. Att driva företag stod längst ner på hans lista av karriärsval, men ändå blev det så tillslut.

- Det största hindret är att våga. Tro på er själva och ert värde, uppmanade han ungdomarna.

Han fick ta emot en lång rad entusiastiska frågor från Sommarföretagarna och sedan var det dags att avsluta kvällen.

- Efter alla era berättelser är jag fylld av energi! Vilket fantastiskt driv ni har och vad duktiga ni är. Jag blir helt rörd, avslutade Anna Boholm från kommunens Företagsservice.

Träffa årets Sommarföretagare

Innan Sommarföretagaren avslutas helt för i år så har du möjlighet att träffa några av dem på Linköpings Näringslivsmässa i Saab Arena 26-27 september.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 25 september 2018