Starta företag

Att starta ett företag är ett stort steg. Det finns mycket att tänka på vare sig du har erfarenhet av att driva företag eller om du är på väg att starta ditt första.

Kvinna som får en idé

 

Vi vill se så många nya och framgångsrika företag i regionen som möjligt och har flera tjänster för dig som funderar på att starta företag eller är nystartad. Vi samarbetar också med en mängd aktörer som kan hjälpa dig med olika frågor.

Tips på vägar framåt

Som ny företagare kan det kännas svårt att veta hur allt egentligen fungerar med eget bolag och hur du får fart på verksamheten. Här hittar du några vägar framåt som vi rekommenderar i ett första steg. 

Nyföretagarcentrum

En bra start för dig som vill bolla din affärsidé med någon och vill ta de första stegen i ditt företagande är att kontakta Nyföretagarcentrum Linköping. Där får du kostnadsfri konfidentiell rådgivning om din idé, budget, marknadsföring och hjälp med att sätta igång med din affärsplan. Du kan också bli matchad mot en erfaren mentor som stöd.

Företagsservice

Som ny företagare behöver du i många fall kontakta kommunen i olika ärenden. När du kontaktar Företagsservice når du hela kommunen direkt och får svar på alla dina frågor samtidigt. Du kan till exempel ta reda på vilka tillstånd du behöver söka från kommunen för att starta din verksamhet, eller vart du kan hitta en lämplig lokal.

Företagsservice

Vi hjälper ditt företag med frågor som:

  • Jag är intresserad av att etablera mitt företag i Linköping. Hur ser förutsättningarna ut kring mark och lokaler?
  • Vilka tillstånd behöver jag för min verksamhet?
  • Jag vill omvandla mitt café till restaurang. Behöver jag andra tillstånd då och gäller andra regler i lokalen?

Skicka e-post till Företagsservice

Telefon: 013-20 61 00

Öppettider: måndag-torsdag klockan 09.00-15.00 (lunchstängt 12.00-13.00)

Almi Företagspartner

Funderar du på hur du kan finansiera din företagsstart så tipsar vi om att kontakta Almi, som erbjuder olika lån med bra villkor för dig som företagare. De erbjuder också ett mentorskapsprogram, där du kan få stöd av en erfaren person från näringslivet som matchas mot dig utifrån dina och ditt företags behov. 

Har du en innovativ idé, det vill säga en produkt eller tjänst som är ny på marknaden, så erbjuder Almi även särskild rådgivning för dig.

Aktiviteter och nätverkande

Det är viktigt att bygga upp ett kontaktnät med andra företagare. Personliga kontakter är ofta en bra väg till nya kunder eller samarbetspartners. Vi ordnar flera aktiviteter och event där vi avsätter tid för mingel och nätverkande.

Det finns även formella nätverk i Linköping, där medlemmarna träffas regelbundet och hjälper varandra att hitta nya kontakter och kunskaper. Nätverken kan vara indelade branschmässigt eller öppna för alla.

Verksamt.se

Verksamt.se är en annan bra resurs till dig som är i startgroparna med ditt företag. Sidan är gjord av Skatteverket, Tillväxtverket och Bolagsverket. Här hittar du all möjlig information, som exempelvis information om olika bolagsformer, franchising och en checklista inför företagsstarten.

Här hittar du annan information som kan vara intressant för dig som funderar på att starta företag.

Näringsliv och tillväxtsstaben

Skicka e-post till Näringsliv och tillväxtsstaben

E-post: naringsliv@linkoping.se

Besöksadress: Storgatan 58 (se karta)

Postadress: Linköpings kommun, 581 81 Linköping

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 28 juni 2019