Här sätter personalen färg på väggarna

13 juni 2019
En gång om året förvandlas en annars färglös och anonym korridor i Social- och omsorgsförvaltningens lokaler på Barnhemsgatan till en färgsprakande vernissage. Det är personalen som står för konsten och den här gången är temat hälsa.

Medarbetarna har förvandlat en tråkig korridor till ett konstgalleri.

Anita Göth, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Linköpings kommun, är en av utställarna.

– Jag vill förmedla hälsa kan man säga, att man ska bli glad av att titta på konst och gärna börja måla själv, säger hon.

Idag ställer hon ut tavlor som hon har målat i akvarell. Hon beskriver engagerat sina motiv och berättar att hon använde både mycket färg och rikligt vattenflöde när hon målade dem.

– Akvarell är en väldigt rolig konstform. Jag har målat med olja tidigare men akvarell har jag fastnat för, det är så oförutsägbart, det blir lite som det vill, säger hon.

Konst till salu

Fikat står uppdukat och besökarna börjar trilla in till vernissagen som kallas Galleri Gången. Social- och omsorgsförvaltningens cirka 480 medarbetare har alla fått inbjudan till dagens utställning. Med en kaffe i ena handen och en smörgås i den andra börjar gästerna mingla runt och betrakta sina kollegors tavlor, fotografier och andra kreativa installationer.

– Det är bra inspiration för oss, säger Lisa Shaba, socialsekreterare och besökare på vernissagen.
 
"Jag har perioder när jag gör fem kort i veckan och jag har perioder när jag inte gör några kort alls. Det tar ju lite tid så det blir det jag hinner på fritiden", säger Amanda Borg.

Några av konstverken är till salu och det dröjer inte många minuter förrän det sitter en knallrosa postit-lapp strax under en av tavlorna med texten ”Såld”.

Amanda Borg arbetar som socialsekreterare men idag ställer hon ut kort som hon har gjort med scrapbooking teknik.

– Det här är det jag gör när jag kopplar av. När jag vill fokusera på något annat så klipper, klistrar och pysslar jag. För mig är det hälsa, att ha den här avkopplingen vid sidan av jobbet. Sedan tycker jag att det är jätteroligt att göra kort som man kan dela med sig av till andra, säger hon. 

Livar upp tråkig korridor

Galleri Gången arrangeras varje år för att det ska vara en hälsofrämjande insats och en trevlig aktivitet för medarbetarna.

– Vi tycker också att den här korridoren är lite tråkig och vit annars så vi vill liva upp den med lite konst och inspiration, säger Josefin Hellberg, HR-konsult.
 
"Jag vill förmedla lugn och harmoni, jag vill visa djur i deras naturliga element, alltså ute i det fria i skogen och naturen", säger Ida Westin om sina fotografier.

Ida Westin jobbar som socialsekreterare och på fritiden fotograferar hon. Hon ställer ut fotografier med djur- och naturmotiv.

– Det ligger mig varmt om hjärtat, djuren och naturen. Sedan har jag det precis utanför dörren också så det blir ganska naturligt, man tar kort av det som finns i närheten, avslutar hon.

Text: Sofie Berlin
Foto: Jeppe Gustafsson