Skolan som satsar på egna superhjältar

13 juni 2019
Sju förmågor, sju superkrafter och sju superhjältar. Ingen är den andra lik. Men de kämpar för samma sak; rättvisa, gemenskap och kärlek.

Arbetet med superhjältarna har gjort arbetslaget mer sammansvetsat.

De kliver ut på scenen, en efter en: Kapten Kreativitet, Empatipojken, Karaktälgen, Sociala Supersara, Trygga Tigern, Problemlösningspinglan och Läromästaren. Barnen applåderar och jublar. Det är alltid högtidligt när de sju superhjältarna kommer på besök. Hjältarna vinkar glatt till publiken och kör sedan igång sin egenskrivna sång – en låt som barnen väl känner till. Efter framträdandet delas barnen in i grupper och får sedan gå runt till stationer med olika aktiviteter.

– Det är jättekul när superhjältarna är här. De är så roliga, säger lågstadieeleverna Elias Hellman och Freja Wallgren.

Superhjältarna föddes 2018

Det är pedagogerna på Hjulsbroskolans fritidshem som står bakom konceptet med superhjältarna. En idé de fick efter att ha läst boken ”Fritidshemmets mål och resultat” av Ann S Pihlgren.

– Ett kapitel handlar om de sju förmågorna, eller ”Lärandets sju underverk” som de också kallas. Vi bestämde att jobba med dessa förmågor och för att gestalta dem på ett förståeligt sätt kom vi på att skapa en superhjälte för varje förmåga, säger Karin Hansson, fritidspedagog, och dagen till ära gestaltad som Sociala Supersara.

 Fritidspedagogen Karin Hansson trivs som hjälten Sociala Supersara.

På Fritidshemmens dag i maj 2018 gjorde superhjältarna sin allra första entré. Något som direkt blev en succé bland eleverna.

– Vi hade inte berättat om hjältarna tidigare, så barnen blev väldigt överraskade. Under hösten följde vi upp med ett nytt superhjältebesök. Då fick eleverna gå tipspromenad.

Rekommenderar konceptet till fler fritidshem

Förutom att bara vara en rolig aktivitet är tanken att superhjältarna ska lära barnen mer om de olika förmågorna och hur de kan användas i vardagen.

– Det är nog det som har varit den stora utmaningen för oss när vi har arbetat fram konceptet; att få barnen att förstå något som är så abstrakt, säger Karin Hansson.

Superhjältarna är mycket populära bland barnen.

– Men vi kan redan se att barnen börjat anamma förmågorna på olika sätt. Till exempel kom Sociala Supersara på ett eget besök tidigare i år. Hon gav då eleverna varsitt kompisuppdrag. Det kunde till exempel vara att barnen skulle lägga pussel med någon som de inte brukar leka med. Alla tog det på stort allvar och såg till att de hade uppfyllt uppdraget till superhjälten kom tillbaka några veckor senare. Vi kommer att göra liknande saker under hösten eftersom vi vill implementera hjältarna och dess förmågor mer i den dagliga verksamheten, säger Karin Hansson.

Leif Karlsson, biträdande rektor för Hjulsbroskolans fritidshem, berättar att verksamheten kommer att fortsätta arbeta med superhjältarna tillsvidare och att projektet har gjort arbetslaget mer sammansvetsat.

– Det har varit roligt att hjälpas åt att skapa de här karaktärerna. Dessutom fångar hjältarna barnens uppmärksamhet. Vi kan verkligen rekommendera det här konceptet till andra fritidshem.

Uppskattat av barnen

Barnen slussas runt bland de sju olika stationerna. Några minuter på varje ställe. Sedan ringer klockan och det är dags för gruppen att gå vidare till nästa aktivitet. De får bland annat pärla egna armband, göra minnesövningar och vägleda varandra genom hinderbanor med stängda ögon.

Freja Wallgren fick hjälp av Trygga tigern (Carina Jonasson) att ta sig igenom hinderbanan som byggts upp på skolgården.

– Det har varit en jätterolig dag. Vi hoppas att superhjältarna kommer på besök snart igen. Våra favoriter är Karaktälgen, för han har så rolig dräkt, och Läromästaren, för han är snäll och vet typ allt, säger Elias Hellman och Freja Wallgren innan det är dags att springa in på lunch.

Text: Emmilie Engström
Foto: Jeppe Gustafsson