Italiens ambassadör kom för att lära mer om energi och miljö

Linköpings satsning på miljön är högintressant för Italien.
– Östergötland är som Italien, med både ett stort lantbruk och mycket industri, förklarade landets ambassadör Mario Cospito som besökte i slutet av maj.

Körsbärsblom i trädgårdsföreningen

 

Tillsammans med handelsattachén Corrado Cippolini togs han emot av kommunalrådet Rebecka Hovenberg och en handfull experter inom miljöområde i Wallenbergsvåningen i Gamla Linköping, i huset där finansfamiljens förfader André Oscar Wallenberg växte upp. 

Ambitiösa miljömål

Rebecka Hovenberg inledde med att redovisa Linköpings ambitiösa mål att 2025 bli en CO2-neutral stad. Ambassadören kommenterade att miljömålen i Agenda 2030 är nog så utmanande för Italien. Agendan innebär att alla 193 medlemsländer i FN förbundit sig att arbeta för att uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar värld till år 2030.

– En mycket viktig del av arbetet är alla medborgares insatser. Vi samarbetar även med sju större företag i Linköping som förbundet sig att minska sina utsläpp, berättade hon.

Förstklassig jordbruksmark

Linköpings miljöstrateg Erika Weddfelt gick in på detaljerna och kom även in på sambandet mellan stad och land, industri och gröna näringar. När hon berättade att Östergötland har förstklassig jordbruksmark, kommenterade ambassadören att det också var deras intryck under resan. 

Andra ämnen var Linköpings ambitiösa satsning på grön energi i form av biogas, fjärrvärme och kyla samt elproduktion med sol, vind och vatten. Erika belyste även hur sopinsamlingen fungerar, där medborgarna sorterar matavfall i gröna påsar som i det närmaste automatiskt styrs till biogasproduktionen.

Den enes avfall blir den andres råvara

Som avslutning slöt Peter Henriksson från Cleantech Östergötland kretsloppet genom att visa hur olika aktiviteter hänger ihop, hur det i regionen produceras flera olika typer av biobränslen och restprodukterna blir till djurfoder. Allt är på väg att länkas samman. Stad och land, lantbruk och industri. Presentationen av regionens cleantechföretag visade att den enes avfall blir den andres råvara.

–  Vi har mycket att lära av Linköping och Sverige. Italien är ett hårt exploaterat land med behov av svenska erfarenheter och kunskaper, var ambassadör Mario Capitos summering.

EU-nätverkets årskonferens

På eftermiddagen fick Saab besök, därefter blev det en titt på domkyrkan med temat heliga Birgitta och som avslutning mottagning hos landshövding Elisabeth Nilsson på Linköpings slott. Här deltog ett 100-tal personer från SERN:s årskonferens där Linköpings kommun var värd. Sweden Emilia Romagna Network, SERN, är ett EU-nätverk mellan Italien och Sverige där även andra länder är medlemmar. 

Mario Cospito utsågs till ambassadör i Sverige förra året. Det här var hans första besök i Linköping. 2012 var företrädaren Angelo Persiani gäst i Östergötland. 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 9 augusti 2018