Hedra Förintelsens offer

Vad arrangeras i Linköping under Förintelsens minnesdag? Här är programmet för de aktuella dagarna.

Den 27 januari 1945 var den dag som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz befriades. År 2001 proklamerade dåvarande regering den 27 januari som officiell minnesdag för Förintelsens offer. Det är en dag att minnas, reflektera och manifestera avståndstagande från intolerans, rasism, nazism och främlingsfientlighet.

 

Program

Samtliga arrangemang är gratis och öppna för alla. Ett fåtal av aktiviteterna behöver du dock hämta en biljett till innan på grund av få platser.

 

Föreläsning – Om andra världskriget, om kärlek och om förlåtelse

Tisdag 22 januari kl 14.00, Stadshuset, Storgatan 43 i Linköping

Överlevande Irena Forslind föreläser och samtalar för Linköpings kommunfullmäktige. Irena var bara 12 år gammal då hon hämtades av nazisterna och sattes i fängelse innan hon sedan fördes till koncentrationslägret Ravensbrück. Hon befriades av de Vita bussarna och kom till Sverige 17 år gammal. Begränsat antal platser. Biljetter hämtas i Stadshusets reception från den 14 januari.

 

Föreläsning

Tisdag 22 januari kl 17.30, Pingstkyrkans lokaler, Cupolen, Majgatan 4 i Linköping

Överlevande Tobias Ravet berättar om sina upplevelser under Förintelsen.

 

Film – Olegs barndom

Torsdag 24 januari kl 18.30, Linköpings Filmsalonger salong 3 i Filmstaden, Ågatan 39 i Linköping

Linköpings filmsalonger visar den flerfaldigt prisvinnande dokumentären om det krigsdrabbade området Donetsk i östra Ukraina. 10-åriga Oleg bor hos sin mormor och även om de flesta andra har lämnat området, har de inga planer på att fly. Med sin kusin och bästa vän Jarik driver Oleg omkring i den vilda naturen som omger byn. Barndomens oskuld sätts på prov, medan kriget sakta kryper närmare. Begränsat antal platser. Ingen förbokning, biljetter är gratis och hämtas samma dag i biljettkassan på Filmstaden.

 

Föreläsning – Om andra världskriget, om kärlek och om förlåtelse

Lördag 26 januari kl 14.00, Missionskyrkan, Drottninggatan 22 i Linköping

Överlevande Irena Forslind föreläser och samtalar. Irena var bara 12 år gammal då hon hämtades av nazisterna och sattes i fängelse innan hon sedan fördes till koncentrationslägret Ravensbrück. Hon befriades av de Vita bussarna och kom till Sverige 17 år gammal. Fika finns att köpa i Missionskyrkans café.

 

Domkyrkans perspektiv är resandefolket och förintelsen.

Högmässa

Kl 11.00 med överlämnande av romanofolket resande budkavel till Malmö. Söndag 27 januari, Mariakapellet i Linköpings Domkyrka

Föreställning

Kl 14.00 om romanofolket resande med Eleonor Frankemo. Söndag 27 januari, Mariakapellet i Linköpings Domkyrka

Utställning – Vi får aldrig glömma vår historia

En utställning om romanofolket resande. 10 januari till 3 februari, Mariakapellet i Linköpings Domkyrka

 

Minnesstund

Söndag 27 januari kl 17.30, Raoul Wallenbergs plats i Linköping

Minnesstund med fackeltåg till S:t Larskyrkan, tal av Lars Vikinge, borgmästare Linköpings kommun, Kaddish läses samt solosång av Helena Ritzén.

 

Föreställning – Spela aldrig Mozart

Söndag 27 januari kl 19.00-20.00, S:t Larskyrkan, Storgatan 30 i Linköping

Paolo Levi, berömd violinist, har spelat i alla stora konserthus runt om i världen. På sin repertoar har han musik av alla de stora mästarna – utom Mozart. Han har aldrig spelat Mozart inför publik. Varför? Här är den starka berättelsen om musikerna som spelade för livet och undkom Förintelsen, för att de var just musiker. De tvingades spela för bödlarna – och för sitt eget folk på väg mot gaskamrarna. En föreställning som sätter ljus på frågan om alla människors lika värde, och vikten av att vi tillsammans värnar ett demokratiskt samhälle.

 

Föreläsning – Vi befinner oss alla på vägen från Auschwitz

Tisdag 29 januari kl 18.30, Linköpings Domkyrka

Med utgångspunkt från sin bok talar Göran Rosenberg, journalist och författare om hatets och rädslans återkomst i vår tid.

 

Föreläsning – Rasism då och nu

Torsdag 31 januari kl 17.30-18.30

Lördag 2 februari kl 14.00-15.00

Stadsbibliotekets Hörsal, Östgötagatan 5 i Linköping

Byrån mot diskriminering i Östergötland bjuder in till föreläsning om Förintelsen under andra världskriget – det yttersta beviset för vad diskriminering kan leda till. Världen får aldrig glömma eller tillåta att Förintelsen upprepas. Hur efterlevs mänskliga rättigheter i praktiken? Hur tar sig rasism och diskriminering uttryck i människors vardag och vad kan vi göra för att motverka de processer som leder fram till rasism?

 

Bokbord

Under perioden 21 januari – 3 februari kan du ta del av ett bokbord där vi visar på ett utbud av olika författare och litteratur som alla berättar om Förintelsen och upplevelser av den. Det kan vara en överlevandes berättelse eller en överlevande barnbarns historia. Flera av böckerna finns även som ljudböcker. Välkommen till Linköpings stadsbibliotek!

 

 

Förintelsens minnesdag arrangeras av: Linköpings kommun, Funktionsrätt Linköping, Missionskyrkan, Sensus, ABF, Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, Frälsningsarmén, RFSL Linköping, Bilda, Vänskapsförbundet Sverige – Israel, Byrån mot diskriminering i Östergötland.

 

För mer information kontakta: Marie Daun, Linköpings kommun, marie.eriksson-daun@linkoping.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 21 januari 2019