Ny i Linköping?

Här finns information för dig som är nyinflyttad i Linköping – kanske som student – eller för dig som bara vill veta mer.

Logotypen Linköping hjärta studenter

 

Linköping - där idéer blir verklighet

Linköping är Sveriges femte största kommun och här bor närmare 160 000 personer. Vi är staden där idéer blir verklighet och är nu mitt inne i den största stadsomvandlingen någonsin, där innerstaden förtätas och nya stadsdelar planeras och byggs upp. Kommunikationerna till och från Linköping förbättras och förberedelser pågår för att kunna dra en höghastighetsjärnväg genom staden och bygga en ny station. Linköping ligger mitt i kunskaps- och innovationsregionen East Sweden och är hem för flera internationella företag, framstående forskning och högt rankade utbildningar vid Linköpings universitet.

Just universitetet är en viktig förutsättning för den starka innovationskraft som finns i Linköping. Med fyra campus är universitetet ett av Sveriges större lärosäten med 27 000 studenter.

I Linköping finns också konst, ett rikt föreningsliv, kultur och sport på allt från stora arrangemangsarenor som Saab Arena och Konsert & Kongress till gallerier, caféer och små klubbar med live-spelningar.

Resa till, från och inom Linköping

Att resa till Linköping är lätt. E4:an passerar strax utanför staden och kommer du med bil tar det inte mer än två timmar från Stockholm, tre från Göteborg och fyra från Malmö. Med tåg och buss reser du enkelt från de flesta städer till Linköpings centralstation och där finns även Östgötatrafikens bussar med täta avgångar till alla stadsdelar. Östgötapendeln tar dig snabbt mellan Linköping och Norrköping och vill du ut i Europa så finns en internationell flygplats bara några minuter från centrum. Allra bäst är förstås att cykla – Linköping har ett väl utvecklat nät av cykelbanor som är välunderhållna även vintertid.

Hitta bostad i Linköping

Linköping är en växande stad och det byggs mycket just nu. För dig som söker bostad finns de kommunägda bostadsbolagen Stångåstaden och Studentbostäder i Linköping. Det finns dessutom gott om privata hyresvärdar att kontakta.

Hitta, uppleva och göra i Linköping

Med hjälp av Linköpingskartan hittar du snabbt och lätt till de olika stadsdelarna och dessutom kan du hitta massor med information om samhällsservice, trafik och resor, fritidsaktiviteter, kultur, natur och mycket annat.

Linköpings domkyrka är över 800 år gammal och Sveriges näst största kyrkobyggnad. Dess 106 meter höga torn är dessutom ett bra riktmärke för att orientera sig i staden. I närheten av domkyrkan finns Konsert & Kongress, stadsbiblioteket, Linköpings slott och stadshuset.

I Trädgårdsföreningen som ligger nästan mitt i staden finns det gott om gräsytor för picknick. Mellan centrum och universitetet finns Friluftsmuseet Gamla Linköping som bjuder på en avkopplande tidsresa 100 år bakåt i tiden. Fler sevärdheter hittar du på Visit Linköpings hemsida. Är du sugen på en längre utflykt finns ännu mer spännande hos Visit Östergötland.

Frågor om kommunen

Medborgarkontoren, som finns i City, Skäggetorp och Berga, svarar på frågor och ger dig vägledning om kommunens service. Här finns även publika datorer och tillgång till kommunens e-tjänster. Ring eller besök oss!

Tidningen Ny i stan

Du som är nyinflyttad i Linköping får tidningen "Ny i stan" i brevlådan. Dessutom kan du läsa den här på linkoping.se. Tidningen består av artiklar med information om Linköpings kommuns verksamhet. Dessutom finns det annonser från olika företag och organisationer i Linköping. Kommunen står bakom artiklarna. Annonser, tryck och distribution ansvarar företaget Storstadspress för. "Ny i stan" uppdateras en gång varje år.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 9 oktober 2018