”Vi äger staden tillsammans”

Linköping är Årets stadskärna 2018. Samarbete mellan kommunen och flera aktörer har bidragit till utmärkelsen.

Byggnationen av Hospitalstorget är ett bra exempel där kommunen, näringslivet, fastighetsägare och boende tillsammans skapade en attraktiv mötesplats i city, menar Jonas Sjölin och Marianne Lind.

”Stadens aktörer har funnit varandra och hjälper varandra med värme, omtanke och generositet”. Så löd juryns motivering när Linköping i våras utsågs till Årets stadskärna 2018. Priset handlar inte om vilken stad som har den mysigaste innerstaden, utan hur man arbetar för ett attraktivare city.

– Linköping har en välfungerande citysamverkan. Det här priset är en bekräftelse på det, säger Jonas Sjölin, chef på Stadsmiljökontoret.

Tillsammans med näringslivsutvecklare Marianne Lind representerar han Linköpings kommun i Linköping Citysamverkans styrelse.
– Vi som kommun tycker det är viktigt att samarbeta med stadens intressenter när det gäller stadsutveckling. Allt vi gör i innerstaden sker i dialog med näringslivet, fastighetsägare och i vissa fall även boende. Vi måste känna att vi äger staden tillsammans, säger Jonas Sjölin.

Även David Nilson, vd på Citysamverkan/Linköpings innersta, ser samarbetet mellan kommunen och övriga parter som en viktig förutsättning för ett attraktivare centrum.

– Utan det här samarbetet skulle det inte gå att lägga lika mycket pengar på att utveckla centrum.

Byggnationen av Hospitalstorget och Farbror Melins torg är exempel där samverkan mellan kommunen, näringslivet och fastighetsägare har varit viktig. Genom att samarbeta, och därmed dela på kostnaderna, har man kunnat satsa mer på attraktivitet och tillgänglighet, vilket gynnar både besöksnäringen, butiksförsäljningen och fastigheternas värde, menar David Nilson.

– För innerstaden och dess aktörer är det därför väldigt betydande att kommunen vill samarbeta på det här sättet.

”För innerstaden och dess aktörer är det väldigt betydande att kommunen vill samarbeta på det här sättet”, säger David Nilson, vd på Citysamverkan/Linköpings innersta. Foto: Josef Alin

Varför har Linköping lyckats så bra när det gäller citysamverkan? 
– Vi har helt enkelt hittat ett fungerande arbetssätt där vi hjälps åt med stadsomvandlingen och där det finns ett engagemang för att utveckla innerstaden, säger David Nilson.

Utmärkelsen Årets stadskärna kommer att uppmärksammas på olika sätt under året. Hur vill Marianne Lind och Jonas Sjölin i dagsläget inte avslöja, mer än att det blir en del jippon när Linköping i maj är värdstad då nästa stadskärna ska utses.

– Vi räknar med ungefär 800 gäster. Det här priset sätter Linköping på kartan, säger Marianne Lind.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 28 november 2018