Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsmiljön inom förskolan ska bli bättre

29 augusti 2024 | Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Det görs mycket inom Linköpings kommuns förskolor för att förbättra arbetsmiljön för medarbetarna och för att skapa trygga anställningar. När antalet barn minskar krävs förändrade arbetssätt, men det tar tid innan det blir helt bra.

"Vi måste förändra våra arbetssätt när barnantalet minskar", säger Helén Petersson, avdelningschef förskola.

Det har hänt mycket inom förskolan det senaste året och det fortsätter att vara en organisation i förändring även framåt.

– Vi är stolta över det arbete som görs på våra förskolor tillsammans med barnen. Vi ser att resultaten förbättras och det är tack vare medarbetarnas insatser. Vi måste samtidigt förändra våra arbetssätt när barnantalet fortsätter att minska och det finns ingen enkel lösning på det. Det tar tid och vi behöver göra olika insatser på både kort och lång sikt, säger Helén Petersson, avdelningschef förskola.

Att kunna behålla kompetent personal menar Helén är viktigt, liksom att satsa på trygga anställningar och minska antalet timvikarier i organisationen.

– Vi måste vara duktiga på att lyssna till våra medarbetare och få inspel i det här arbetet. Medarbetarundersökningen ligger till grund för mycket av de insatser vi redan gör och kommer att göra framåt.

Satsning på kompetensutveckling

Under kommande läsår planeras gemensam kompetensutveckling för alla förskolor, med olika innehåll utifrån uppdrag. Barnskötare får till exempel utbildning inom NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och tydliggörande pedagogik. Förskollärare utbildas utifrån sitt ansvar för undervisning och i att leda kollegor.

– Det här är två områden som vi har sett behov att öka vår kompetens inom, säger Helén Petersson.

En annan satsning handlar om att införa planeringstid för alla förskollärare. Det utgår från en pilot kring planeringstid för förskollärare som genomförts i två rektorsområden.

En tredje satsning handlar om de språkhöjande insatser som gjorts för att ge medarbetare möjlighet att utveckla sina kunskaper i det svenska språket. Efter den pilot som genomförts i områdena Berga/Ekkällan och Berga/Vimanshäll får nu medarbetare på samtliga förskolor möjligheten att utveckla sina kunskaper i det svenska språket.

Ledningsorganisationen görs om

Ledningsorganisationen förändras inom förskolan från och med årsskiftet. Syftet med förändringen är att ge medarbetare ett nära och tillgängligt stöd av sin närmaste chef, då det finns ett samband mellan en närvarande ledning och medarbetares arbetsmiljö. Det ska också skapa förutsättningar för att känna delaktighet och få möjlighet till återkoppling.

– Då vi ser kopplingar mellan storlek på rektorsområden, geografiskt avstånd mellan förskolor i ett område och sjukfrånvaro samt resultat på medarbetarundersökning, gör vi om några rektorsområden. Några blir mindre och delas upp i två enheter och några förskolor byter organisatorisk tillhörighet för att de ligger närmare ett annat rektorsområde, säger Helén Petersson.

I stort innebär det att tre nya chefer rekryteras. Alla medarbetare har fått information om vilka områden som berörs.

Text och foto: Mindy Nilsson

Senast ändrad den 29 augusti 2024

Senaste nytt

Malin Ljung blir ny näringslivsdirektör
Så här påverkar studentfirandet trafiken
Avgörande beslut för den nya centralstationen
Det hände på fullmäktige i maj
Eleven Heimir är skaparen av årets diamant
Linköpings klimatråd presenterar sin första rapport
Hela Östergötland gratulerar LiU på 50-årsdagen
Katarina Jonsson Bratu blir ny servicedirektör