Hoppa till huvudinnehåll

Ett decennium av nyfikenhet, programmering och gemenskap

27 juni 2024 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Sommaren 2015 startade programmeringslägret och har sedan dess växt i raketfart. “Deltagarna har bara ökat för varje år. Första året var det 40 deltagare och det här året har vi 290 deltagare”, säger projektledaren Mattias Hellström.
Barn sitter vid dator med glatt utseende. Text "Linköping - Europas mest innovativa stad"

Natalie Ohlin är tolv år och är i stunden väldigt nervös ifall hennes spel kommer gå igenom testversionen.

Code Summer Camp är ett läger för barn och unga och syftet är att väcka nyfikenhet och intresse för digitalt skapande, programmering, kreativitet, problemlösning och teknik. Programmeringslägret är till för alla oavsett förkunskap. 

Bord med datorer och teknik

En del deltagare är på lunch medan andra sitter vid sina datorer och programmerar.

Det är företaget Skill som projektleder Code Summer Camp och samarbetar med Linköping Science Park, Linköpings kommun är en av många partners. Lägret lockar fler deltagare varje år. 
– Det finns ett jättestort intresse. Vi riktar oss främst till nybörjare och försöker inspirera barnen.Vi ser att allt fler vill delta, och några av barnen har dessutom varit med flera gånger tidigare år, säger Mattias Hellström, projektledare på Skill.

Hon deltar för tredje gången

Natalie Ohlin deltar för tredje gången och är lika nöjd varje gång.

Natalie Ohlin deltar för tredje gången och är lika nöjd varje gång.

Deltagarna får testa på webbprogrammering och programmen Python och Scratch som är blockbaserade programspråk. En återkommande deltagare är tolvåriga Natalie Ohlin som är med för tredje gången. 
– I år programmerar jag ett eget spel. Det är en katt som ska ta sig igenom en bana med lava runt om och man får inte nudda den svarta lavan. Jag vill testa på olika saker inom programmering för att hitta just min grej och jag tycker att man ska söka det här oavsett om man gillar eller inte gillar programmering. Man lär sig väldigt mycket.

Och sedan finns det nya deltagare. Harald Jägerhök är tio år gammal och deltar för första gången på programmeringslägret. Han är intresserad av matte och fick hjälp av sin mamma med att hitta lägret i Linköping.
– Det är superkul och jag har också träffat nya kompisar. Jag skulle absolut vilja göra det här igen. När jag blir äldre vill jag också gå på universitet och det hade varit kul att programmera en robot eller ett spel. Det låter roligare än att räkna 2+2 på skolan, säger han med ett skratt. 

Från deltagare till coach

Deltagaren Harald Jägerhök och coachen Petra Borgström försöker tillsammans lösa en utmaning.

Deltagaren Harald Jägerhök och coachen Petra Borgström försöker tillsammans lösa en utmaning.

En av tolv coacher är Petra Borgström. Hon var själv deltagare på det första lägret för tio år sedan och är nu tillbaka som coach för andra året i rad. Hon studerar på Linköpings universitet och Code Summer Camp var en av anledningarna som fick henne att idag studera till civilingenjör.

– Det var väldigt nostalgiskt att vara coach förra året och jag såg att de sökte coacher även i år. Det är roligt att se barnen utvecklas så snabbt. Campet la en grund till mitt intresse. Det var en typ av problemlösning som jag tyckte om. Man får små godisbitar hela tiden. Man gör ett litet steg och får det att funka, sedan gör man lite till och får även det att funka, förklarar hon.

Projektledaren Mattias Hellström till vänster tillsammans med en av tolv coacher Petra Borgström till höger.

Projektledaren Mattias Hellström till vänster tillsammans med en av tolv coacher Petra Borgström till höger.

För tionde året i rad arrangeras lägret och 2015 var det 40 deltagare som deltog, medan det i år är 290 unga som deltar. Och de dagliga utvärderingarna visar på ett stort engagemang, utveckling och glädje. 
– Jag blir väldigt varm av utvärderingarna. Att barnen hittar nya kompisar är väldigt kul och gemenskapen går i första hand. Sedan är det också roligt med programmering. Fotbollsläger och cuper finns överallt, men kan programmering också synas och samla folk så är det väldigt positivt, för vi ser att det är många som vill det här, avslutar projektledaren Mattias Hellström.

Text och bild: Amir Tajik

EU-kommissionen har utsett Linköping till Europas mest innovativa stad.

Tack vare våra banbrytande innovationer och världsledande forskning är Linköping en förebild för hållbar utveckling. 

Universitetet, kommunen, civilsamhället och näringslivet går hand i hand för att göra idéer till verklighet och skapa en bättre morgondag. I hjärtat av allt detta står Linköpings kommun som en möjliggörare, med ett starkt fokus på att öka livskvaliteten för stadens invånare. 
I Linköping är framtiden inte bara en vision – den är ständigt närvarande.

Logotyp The European Capital of Innovation Awards 23

Senast ändrad den 27 juni 2024

Senaste nytt

Dags att önska skola
Utökat stöd till familjehem och kontaktfamiljer
Vänklasser möts för att dela egna deckare
Det hände på fullmäktige i december
Dags för nästa steg i utvecklingen av Tinnis
Största krisövningen någonsin genomförd