Hoppa till huvudinnehåll

Eldningsförbud kvarstår över valborg

29 april 2019 | Kommun & politik, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Det är fortsatt hög eller mycket hög brandrisk de kommande tre dagarna, därför har Länsstyrelsen beslutat att eldningsförbudet kvarstår tillsvidare.
Valborgsmässoeld

Förbudet omfattar även valborgsmässoeldar och fyrverkerier eller annan typ av pyroteknik. Länsstyrelsen kommer inte att bevilja några dispenser för valborgsmässoeldar.

I samråd med länets räddningstjänst, kommuner, SOS Alarm, Region Östergötland och polismyndigheten, har länsstyrelsen beslutat att eldningsförbudet i Östergötland från den 24 april kvarstår tillsvidare. Det innebär:

· Förbud mot viss typ av eldning utomhus. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning, matlagning, bränning med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etc.). Med utomhus avses skog eller mark så nära skog att eld lätt kan spridas till skog eller vidare i terrängen.
· Förbudet omfattar inte eldning vid iordningställda platser utformade så att risken för spridning är låg. Iordningsställd grillplats innebär till exempel eldplats som är avgränsad med obrännbart material (till exempel betongkonstruktion eller stensättning) samt en bred markyta med grus eller motsvarande runt omkring eldplatsen.
· Det är tillåtet att grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning om anordningen är utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark. Samma sak gäller för restauranger och annan liknande näringsverksamhet på eget verksamhetsområde.
· Så kallade engångsgrillar eller liknande anordningar är inte tillåtna.

Förbudet omfattar valborgsmässoeldar och fyrverkerier

Så kallade valborgsmässoeldar som har en risk för spridning omfattas av förbudet, Länsstyrelsen kommer inte att bevilja några dispenser på grund av den höga brandrisken. Det är inte heller tillåtet att tända olika sorters pyroteknik, såsom fyrverkerier. 

Senast ändrad den 29 april 2019

Senaste nytt

Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka
Färdtjänstresenärer värnas vid ökade kostnader
Planerade grävarbeten under 2024
Linköpings nya besöksmål är invigt
Ingen konflikt - parterna är överens
Gul varning för hårda vindar
Kommunal varslar om stridsåtgärder
Klipp häcken och öka säkerheten i trafiken