Hoppa till huvudinnehåll

Fullt upp i valfabriken

6 maj 2019 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Vi gör många val i livet och vissa är lite mer betydelsefulla än andra. Det är just sådana som valadministratörerna i Linköpings kommun arbetar med.

Valadministratörerna Marie Nikonoff och Annie Ingemansson har stenkoll på alla valbås i kommunen.

I september 2018 genomfördes val till riksdag, kommun och landsting och knappt har valurnorna hunnit svalna innan det är dags igen. Den 26 maj är det nämligen val till Europaparlamentet.

Ansvaret för att administrera val i Sverige ligger på kommunerna och då används ofta ett stort antal frivilliga röstmottagare. Till Europaparlamentsvalet i maj behövs cirka 750 personer och det finns fortfarande möjlighet för den som vill bevittna ett val bakom kulisserna att vara med och hjälpa till.

Men det finns också de som jobbar lite extra med valen. I Linköpings kommun kallas de valadministratör och valnämndens sekreterare. Tillsammans med några kollegor utgör de valkansliet och är själva kärnan av valverksamheten i kommunen. Det är de som ser till att vi alla i Linköping verkligen kan få göra våra röster hörda.

"Demokratins kärna"

– Jag tycker att det är jättehäftigt att få vara med att göra det möjligt för medborgare att utöva sin demokratiska rättighet, säger valadministratör Annie Ingemansson.

– Det är demokratins kärna. All makt utgår från folket, säger valnämndens sekreterare Marie Nikonoff.

Det är valnämnden, som består av sju ledamöter och sju ersättare, i Linköpings kommun som är lokal myndighet för valen och har till uppgift att se till att de genomförs på ett rättssäkert och smidigt sätt. På uppdrag av valnämnden arbetar sedan Annie Ingemansson och Marie Nikonoff med att utföra de beslut som valnämnden tar.

100 procent val

Annies tjänst är helt ny och sedan januari 2018 är hon anställd för att arbeta 100 procent med val i kommunen fram till och med juni 2019.

– Jag organiserar och ser till att alla moment genomförs i tid. Det handlar om allt möjligt, jag rekryterar, utbildar och håller kontakt med röstmottagare, bokar vallokaler, planerar logistik, håller mig uppdaterad på lagändringar, packar valmaterial och så vidare, säger Annie.

Sedan maj 2018 har även Marie arbetat heltid med valen och kommer att göra det till efter Europaparlamentsvalet.

I valkansliet ingår även alla på kommunkansliet, totalt tio personer, som hjälper till vid behov. När det närmar sig val arbetar i princip alla heltid med det vilket innebär att det blir fullt upp för kommunkansliet eftersom de gör det utöver alla ordinarie arbetsuppgifter.

Hela valkansliet på plats i förrådet på Konsert och kongress.

Hur spännande kan det vara att jobba med val då? Oväntat spännande har det visat sig. Det fick i alla fall Annie och Marie ofrivilligt erfara en dag förra sommaren under förberedelserna inför höstens val.

– När vi skulle ta emot allt valmaterial gick hissen ner till vårt förråd sönder. Så där stod vi, sent en fredagseftermiddag i 30 graders värme, med 18 pallar valmaterial på gatan som inte fick lämnas obevakade, säger Marie.

Det var kanske ingen rolig dag just då men det löste sig till slut och i dag kan de skratta åt det. Dessutom lärde de sig mycket, både vid det tillfället, övriga förberedelser samt under och efter valet hösten 2018. Erfarenhet som de har haft nytta av i arbetet inför kommande val till Europaparlamentet.

"Finns inget genrep"

För även om det är ett val med historiskt sett betydligt lägre valdeltagande så ser inte processen bakom annorlunda ut.

– Organisationen ser precis likadan ut oavsett vilket val det är. Vi måste planera som om 100 procent skulle gå och rösta, säger Annie.

– Det finns inget genrep. Allt måste stämma på valdagen och inget får gå fel. Vi har bara en chans på oss så planering är A och O. Den mänskliga faktorn kan man inte planera bort men vi kan försöka minimera riskerna så gott det går, säger Marie.

Vad är det värsta som kan hända?

– Att röster försvinner. Jag ryser bara jag tänker på det, säger Marie.

Vad skulle ni vilja säga till den som inte tycker att det är värt att gå och rösta?

– Alla har var sin röst och den är lika mycket värd. Ta chansen att påverka när du har den, säger Annie.

Text och foto: Johan Hermansson

Senast ändrad den 6 maj 2019

Senaste nytt

RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka
Färdtjänstresenärer värnas vid ökade kostnader
Planerade grävarbeten under 2024