Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasieelever erbjuds matlåda efter årsskiftet

16 december 2020 | Förskola & utbildning, Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Bildningsnämnden har beslutat att elever som studerar på Linköpings kommunala gymnasieskolor ska erbjudas matlåda under de veckor de studerar på distans. Beslutet gäller från den 7 januari 2021 och lunchen består av en matlåda som eleven hämtar upp på en grundskola nära bostaden. UPPDATERAD: 29 december 2020.

Fram till jullovet undervisas alla gymnasieelever i hela landet via fjärr- och distansundervisning. Så även gymnasieeleverna på de kommunala gymnasieskolorna. Distansundervisningen fortlöper till den 24 januari 2021.

Hämta matlådor på skolan

Att studera på distans på deltid innebär att eleverna är på plats i skolans lokaler under två veckor och hemma i en, i ett rullande schema. Nämndens beslut innebär att eleverna kommer att kunna hämta ut matlådor i skolan inför eller under den veckan då de ska studera hemifrån. Samtliga elever som studerar på de kommunala gymnasieskolorna i Linköping omfattas av erbjudandet. Lunchen tillagas av kommunens egna utförarorganisation Leanlink och verksamheten Kost och restaurang, som även tillagar och serverar mat på kommunens gymnasieskolor, förskolor och grundskolor.

 Det här gör vi för att säkerställa att alla gymnasieelever får möjlighet till en näringsriktig lunch under skoldagen. För vissa familjer som har sämre ekonomiska förutsättningar blir det en stor extrakostnad att behöva betala för luncher, när eleverna i vanliga fall får detta i skolan. säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Enligt lag finns det ingen skyldighet att erbjuda lunch till elever i gymnasiet men Linköpings kommun har ändå valt att erbjuda fri lunch till gymnasieelever för att främja möjligheten för alla att få en komplett skollunch.

Matlåda till elever som studerar på distans kommer att erbjudas under hela den period som delvis distansundervisning pågår. Om fjärr- och distansundervisningen förlängs kommer erbjudandet om matlådor att fortsätta gälla.

Just nu pågår förberedelsearbete och mer information kommer att finnas på linkoping.se inför vårterminens start.

Text: Ylva Elofsson

 

Senast ändrad den 29 december 2020

Senaste nytt

Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka
Färdtjänstresenärer värnas vid ökade kostnader
Planerade grävarbeten under 2024
Linköpings nya besöksmål är invigt
Ingen konflikt - parterna är överens
Gul varning för hårda vindar
Kommunal varslar om stridsåtgärder
Klipp häcken och öka säkerheten i trafiken