Linköping utsågs förra året till Europas mest innovativa stad. När den internationella konferensen Future now forum nyligen arrangerades i Linköping fick deltagare från flera länder själva upptäcka de spännande saker som händer här. Bland annat kunde de göra ett besök i Ebbepark och få veta mer om områdets testbädd, där hållbar stadsutveckling är en viktig inriktning.
Ett av de aktuella testprojekten heter "ABC för meningsfulla möten". Satsningen pågår till oktober 2025 och ska ta reda på hur fysiska mötesplatser kan öka känslan av gemenskap och bryta människors ensamhet.
I projektet används bland annat den så kallade ABC-metoden för psykisk hälsa. ABC står för Act, Belong och Commit. Detta innebär att göra något aktivt, att göra något tillsammans och att göra något meningsfullt. Det kan till exempel handla om konstinstallationer som allmänheten är med och skapar, eller öppna verkstäder och nätverk.
Goda exempel
Ett par av aktörerna i satsningen är Linköpings kommuns fastighetsbolag Sankt Kors och Uppsala universitet. Karin Johansson, doktorand vid Uppsala universitet, berättade mer om projektet under konferensen Future now forum.
– Vi ska ta fram en verktygslåda med goda exempel när det gäller att skapa social skillnad. Vi tittar på vad som fungerar och vad som inte fungerar - och varför.
Rundvandring i Ebbepark under Future now forum.
Konferensens deltagare kunde se en glasvägg med målningar på huset Spektrum i Ebbepark. Målningarna var en rest från en av aktiviteterna där - hållbarhetsfestivalen Terra Viva - som arrangerades tidigare i september. Besökarna på Terra Viva hade tillsammans låtit kreativiteten blomstra genom att skriva och måla på den stora glasytan.
Terra Viva kom till på initiativ av Klimatklubben Linköping och blev senare en del av projektet "ABC för meningsfulla möten". Med musik, föreläsare, foodtrucks, utställare och aktiviteter skapades möjligheter för gemenskap, samtidigt som besökarna fick inspiration för en mer hållbar livsstil.
Testbäddar i Europa
Under konferensen Future now forum hölls också en workshop i Konsert och kongress om testbäddar som finns på flera ställen i Europa. Aktiviteten arrangerades av projektet Ulalabs, som bland annat består av forskare från flera universitet i Europa - däribland Linköpings universitet. De arbetar på olika sätt för att möta urbana och klimatrelaterade utmaningar i dessa regioner.
Förutom presentationer hölls diskussioner i mindre grupper om sådant som varit framgångsrikt eller utmanande i deras arbete.
Tina Schmid Neset, professor vid Linköpings universitet, ledde samtal om testbäddar på Konsert och kongress.
Vill du veta mer?
I projektet “ABC för meningsfulla möten" medverkar Sankt Kors, Uppsala universitet, Linnéuniversitetet och Ecubuntu. Satsningen finansieras av Vinnova. Läs mer här:
Läs mer om testbädden i Ebbepark:
Läs tidigare artikel om Ebbepark:
Läs mer om Ulalabs:
Här kan du se var Ebbepark ligger: