Hon vill bryta mönstret

18 januari 2019 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Nya ungdomsombudet Fanny Wandel ser fram emot viktiga uppgifter.
Fanny Wandel

Sedan några dagar tillbaka är 25-åriga Fanny Wandel på plats i stadshuset som ungdomarnas egna ombud. Tillsammans med sin kollega Sara Kjellberg ska hon fungera som en länk mellan kommunen och Linköpings unga.

Fanny sökte jobbet eftersom hon tycker det är roligt och intressant att jobba med ungdomar.

– Jag har gjort det tidigare också. Men jag ser ett ganska tråkigt mönster hos ungdomar. Många känner att de inte har en betydelsefull fritid och att de inte kan påverka. Så det är ett viktigt och samtidigt kul jobb att få deras röster hörda.

I år kommer ungdomsombuden bland annat att ordna så kallade påverkansträffar en gång i månaden. Där ska elever på högstadiet och gymnasiet kunna tycka till om olika frågor. Den första träffen hålls i januari och handlar om skolmat.

Som tidigare fortsätter ungdomsombuden att producera Ungdomspodden.

– Vi bjuder in intressanta personer till podden en gång i veckan. Det kanske även kommer lite kändisar framöver, säger Fanny och ler.

Musikhandledare på Skylten

Fanny är född och uppvuxen i Linköping. Hon pluggade på Folkungaskolans musikgymnasium där hon tog studenten 2012. Därefter hade hon flera slags arbeten, allt från elevassistent till att steka hamburgare.

– Och så har jag pluggat medie- och kommunikation ett år. Jag ska bygga en examen i det, tillsammans med retorik. Dessutom är jag engagerad som musikhandledare i ett projekt på Skylten. Det vänder sig till tjejer och icke-binära, eftersom de är underrepresenterade i musikbranschen. De får spela instrument och vara med i band. Nu har vi även utökat med musikproduktion och dj-workshops.

Jag tycker om att ha mycket att göra

Fanny Wandel

Fanny har märkt att många ungdomar inte känner till Skylten. Nu när kulturhuset har nystartat efter en renovering hoppas hon att ännu fler ska få upp ögonen för verksamheten.

– Det finns så många möjligheter för ungdomar där.

Gillar variation

Musik är ett stort intresse för Fanny även på fritiden. Hon både skriver och producerar eget material. Låtarna har rört sig inom flera olika genrer under åren, som pop, rock och R´n´B.

– Jag har mest skrivit på engelska, men nu ska jag snart släppa en EP på svenska.

Fanny gillar att ha variation i tillvaron och tycker om att jobba i projektform. I framtiden skulle hon gärna arbeta som projektledare.

– Och det vore jätteroligt att ha ett eget företag. Jag tycker om att ha mycket att göra!

 

Text och foto: Per Conning